Coca-Cola napravila novo piće po ukusu vještačke inteligencije

12.09.2023. - Zanimljivosti

Oko godinu i po dana Coca-Cola je eksperimentisala sa limitiranim izdanjima “pića koja imaju misteriozni ukus” – većina njih ima nejasan, futuristički koncept i neotkrivene ukuse.

Jedina razlika je ta što bi Cola, od svih pića kompanije, trebalo bi da ima “ukus budućnosti”; pri tome, korišćena je veštačka inteligencija (AI) za dobijanje ovog ukusa.

Kako konstatuje CNN, “za Coca-Colu je važno da zadrži kupce – posebno mlađe. Posljednjih godina, potrošači koji brinu o zdravlju izbjegavali su slatke napitke, zbog čega je prodavcima gaziranih pića bilo teže da plasiraju svoje stare brendove.

Međutim, Coca-Cola je iskoristila svoju platformu Creations, u sklopu koje su limitirana izdanja poput Y3000, kako bi pokušala da brend učini vidljivijim kod mlađih potrošača.

Kao i sva Creations pića, Coca Cola Y3000 je dizajnirana da ima ukus, uglavnom, kao “klasična” Coca-Cola, sa malo “nečeg drugog”. Da bi došla do te dodatne note ukusa i dizajna pakovanja, američka multinacionalka se okrenula vještačkoj inteligenciji.

I na samoj ambalaži čak piše “Co-Created with Artificial Intelligence”. Inače, kupci mogu da skeniraju QR kod na proizvodu Y3000 da bi došli do sajta Creations, gdje mogu da se “poigraju” na temu toga kako bi budućnost mogla izgledati za 977 godina.

Iz Coca-Cole kažu da “nikada neće dati odgovor na pitanje koji je tačno ukus u pitanju”, ali navode da u svakom ukus Cole uvek ima 85 do 90% “tradicionalnog, osnovnog” ukusa.

Ostalih 10 do 15% ukusa je ono nešto “neočekivano”.

Izvor: Telegraf