Zašto Vanja i Sergej imaju dva prezimena?! Ovo niste znali o dva Piksijeva “orla”

22.11.2022. - Sport

Dvojica srpskih fudbalera u koje selektor Dragan Stojković ima ogromno povjerenje privlače pažnju neobičnim prezimenom.

Fudbaleri Srbije spremni su za Mundijal u Kataru – na današnjem treningu svi su radili u grupi pod komandom Dragana Stojkovića, pa nacija nestrpljivo čeka četvrtak i prvi meč na turniru. Protivnik Srbije biće Brazil, a očekuje se da veoma važne uloge u tom meču imaju Vanja i Sergej Milinković-Savić.

Tokom prethodnih godinu i po dana obojica su se učvrstili u startnoj postavi nacionalnog tima, a mnogi navijači nacionalnog tima Srbije ne znaju jedan detalj o njima. Možete da pogodite zašto Vanja i Sergej imaju dva prezimena?

Razlog za ovu “anomaliju” u srpskom timu – odnosno jedine fudbalere sa dva prezimena – leži u činjenici da su Sergej i Vanja rođeni u Španiji! Njihov otac Nikola Milinković bio je profesionalni fudbaler koji je nakon igranja u domovini karijeru nastavio u Španiji. Tamo su se rodili sinovi, danas slavni fudbaleri.

Sergejevo mjesto rođenja je Ljeida, dok je Vanja došao na svijet u Orenseu. Po španskim pravilima, djeca dobijaju prezimena oba roditelja, pa su tako reprezentativci Srbije pored očevog Milinković nagrađeni i majčinim Savić. Inače, i majka dvojice “orlova” Miljana Savić bila je svojevremeno profesionalna sportistkinja. Ona se bavila košarkom, što je možda i to uticalo na visinu dvojice fudbalera.

Vanja je sa 202 centimetra  drugi najviši učesnik ovogodišnjeg Mundijala i inače jedan od najviših fudbalera u Evropi, dok je Sergej visok 192 centimetra, neobično mnogo za igrače koji igraju na njegovoj poziciji. Ipak, on je i pored toga veoma elegantan na terenu.

Izvor:Mondo/Foto: MN PRESS