UEFA pokrenula program za uklanjanje uvreda sa društvenih mreža

03.07.2022.

Evropska fudbalska unija pokrenula je program s ciljem uklanjanja rasističkih uvreda upućenih fudbalerima na društvenim mrežama i podizanja svijesti javnosti.

Program će početi da primjenjuje na Evropskom šampionatu za žene od 6. jula do 31. jula i nadziraće, prijavljivati i uklanjati sporne sadržaje sa društvenih mreža.

Engleski reprezentativci Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka bili su na meti rasističkih uvreda nakon što su promašili penale tokom finalne utakmice Evropskog šampionata sa Italijom.

U izvještaju, koji je prošlog mjeseca objavila Svjetska fudbalska federacija – FIFA, navodi se da je više od polovine igrača na Evropskom šampionatu i Afričkom kupu nacija bilo na meti uvreda putem interneta.

“Meta programa su konkretni postupci za sprečavanje sličnog ponašanja i diskriminacije na internetu tokom svih takmičenja, uključujući finalne utakmice omladinskih, ženskih i muških reprezentacija u naredne tri godine”, ističe se u saopštrnju UEFA.

Kako bi se osiguralo uklanjanje štetnog sadržaja, UEFA direktno sarađuje sa većim platformama društvenih mreža poput Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i TikToka.

Izvor:RTRS