Ovo je put Srbije na Olimpijskim igrama

11.07.2024. - Sport

Košarkaška reprezentacija Srbije učestvovaće na Olimpijskim igrama, koje traju od 26. jula do 11. avgusta, a osim rivala u grupi, Orlovi znaju i kako će izgledati potencijalan put do finala.

Nakon završetka kvalifikacionog turnira u San Huanu, Srbija je saznala i trećeg protivnika u grupi na Olimpijskim igrama.

Uz Srbiju, tu će biti SAD, Južni Sudan, kao i reprezentacija Portorika, piše Sportal.

Kako izgleda sistem takmičenja?

Na Igrama učestvuje 12 ekipa, koje su podjeljene u tri grupe od po 4. Dalje će svakako po dvije prvoplasirane iz grupe, kao i dvije od tri najbolje trećeplasirane ekipe, nakon čega će se znati svih osam učesnika četvrtfinala.

Situacija se komplikuje kod daljih ukrštanja. Četiri nosioca u narednoj fazi će biti tri ekipe koju budu prve u svojim grupama, kao i najbolja drugoplasirana ekipa.

Što se tiče plasmana, gleda se redom: Broj bodova (pobjeda), koš-razlika, broj postignutih koševa i na kraju pozicija na FIBA rang listi.

Nakon ovoga, dobićemo četiri nosioca i četiri nenosioca, ali ni oni neće moći svi da igraju između sebe. Dvije najbolje ekipe od tri koje osvoje grupu biće svrstane u D šešir, dok će druge biti u E. Slično je i kod nenosioca – bolje dvije će biti šešir F, a dvije najgore će u G.

Oni iz D šešira će za rivale dobiti timove iz šešira G, dok će međusobno snage odmjeriti E i F. Izvlačenje je zamišljeno tako da D1 ide na G1, a D2 dobija za rivala G2. Tako i E1 ide na F1, a E2 na F2.

Kostur je zamišljen tako da ekipe iz šešira D ne mogu da se sretnu prije finala. Tako pobjednik susreta D1-G1 ide na boljeg iz meča E1-F1 u polufinalu, što važi i za mečeve D2-G2 i E2-F2.

Šta ovo znači za Srbiju?

Ako bi Srbija uspjela da osvoji grupu, vrlo vjerovatno bi bila u šeširu D, s obzirom da se sa Orlovima nalaze i Južni Sudan i Portoriko, koji bi mogli da posluže za dobru koš razliku, naravno, ako sve prođe kako treba.

Kada bi, što je realnije, osvojili drugo mjesto, išli bi u E ili F šešir, zavisno od rezultata ostalih timova.

Podsjetimo, prvi meč Srbija igra 28. jula protiv SAD, zatim slijedi okršaj sa Portorikom i za kraj Južnim Sudanom.

Izvor: Srpska info