Srbija u drami ostala bez zlata, Turska slavi nestvarnu Kubanku

04.09.2023. - Sport

Odbojkašice Turske nove su šampionke Evrope.

 

Turkinje su večeras u velikom finalu Evropskog prvenstva u Briselu nakon velike drame savladale selekciju Srbije sa 3:2. Bila je ovo repriza finala od prije četiri godine kada su Srpkinje u Ankari slavile sa 3:2, a sada je izabranice Danijele Santarelija uspjele da se revanširaju. Bilo je ovo četvrto uzastopno finale za Srbiju, šesto ukupno, a ostale su na tri titule šampiona Evrope. Nestvarna je bila Melisa Vargas.

U prvom setu smo gledali dramu. Srbija je imala 19:16, ali Turkinje prave preokret i dolaze do prve set lopte (24:23). Uslijedila je i druga, ali pulenke Đovanija Gvidetija spašavaju obje, te onda dolaze do prve set lopte koju koriste za vođstvo od 1:0. Tijana Bošković je već tada imala osam osvojenih poena.

U drugom setu bolja igra Turkinja. Prevođene sjajnom Melisom Vargas osvojile su set (25:21) i tako poravnati rezultat na 1:1 u setovima. Kubanka je već nakon dva seta imala 16 poena. Turkinje su nastavile sa sjanom igrom i u trećem setu. Odlijepile su se sredinom seta, imale pet poena prednosti, ali onda je uslijedio uragan Srpkinja koje prave veliku seriju i osvajaju treći set (25:22). U tim trenucima set ih je dijelio od titule.

I u četvrtom setu smo gledali dramu. Vodile su Turkinje na početku, ali šampionke svijeta su željele da vrate izgubljeni naslov od prije dvije godine već nakon četiri seta. Preuzele su vodstvo, a onda se dugo igralo poen za poen. Velika drama u finišu seta. Imala je Turska 18:16, ali Srbija se nije predavala, stigla je na 19:19, ali Turska je uspjela nekako da veže dva poena, što joj je bilo dovoljno za 2:2 u setovima (25:22).

Šampion je odlučen u petom odlučujućem setu gdje smo vidjeli novu dramu. Tamo su više koncentracije imale odbojkašice Turske koje su slavila sa 15:13.

Najbolja poenterka u Srbiji je bila nevjerovatna Tijana Bošković sa 37 poena. Na drugoj strani blistala je nova herioina Turske Melisa Vargas sa 41 osvojenim poenom.

 

izvor/FOTO:Nezavisne