Srbija poslije +17 izgubila od Italije

10.08.2023. - Sport
Kao i u osmini finala Evrobasketa prošle godine, Srbija je vodila velikom razlikom, činilo se da ima sve u svojim rukama… Međutim mekana odbrana, trojke Italijana, nervoza Orlova, Đanmarko Poceko i Italija je opet dobila. Na kraju je bilo 89:88.

Srbija je sinoć fenomenalno otvorila utakmicu. Vodila je 17 razlike u prvom poluvremenu, igrali su izabranici selektora Pešića opušteno, elegantno… Ipak u drugoj četvrtini, kada su igrači sa klupe dobili šansu desilo se opuštanje. U toj sekvenci bolje su se snašli Italijani, bili su čvršći, agresivniji, a to je počelo da im se nagrađuje kroz šut za tri poena.

Orlovi su napravili tek dva faula u cijeloj drugoj četvrtini. U trećoj se nastavlja u sličnom ritmu. Italija je u toj dionici šutirala 5/8 za tri i tako je podigla prvi put razliku na pet poena. Pojedine kontre i trojke Marinkovića su držale Srbiju koja je djelovala da nema plan B i baš kao u osmini finala Evrobasketa u Berlinu je srljala. Na kraju treće dionice je bilo 70:70.

U toku četvrte četvrtine Italija i dalje ne posustaje sa šutem, dok je Srbija tu prilično nervozna. Imao je Marko Gudurić bitnu trojku za 82:83, ali su Italijani zatim imali tri uzastopna posjeda iz kog su dali dvojku, a zatim i trojku za 82:88. Srbija je umalo ukrala pobjedu Italijanima jer je Bogdanović pogodio trojku za 89:88 i Italijani su napravili faul u napadu. Ipak kapiten Srbije je zatim promašio dvojku za pobjedu.

Bogdan je imao 14 poena, dok je najefikasniji bio Nikola Jović sa 18 poena. Kod Italije je Simone Fontekio imao 13 poena.

Drugu zvaničnu pripremnu utakmicu pred Svjetsko prvenstvo Srbija igra protiv Italije, ekipe koja je u posljednje dvije godine uspjela dva puta da savlada „orlove“ i to u veoma bitinim utakmicama. „Azuri“ su bili bolji 2021. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, dok su 2022. savladali Srbiju u osmini finala Evrobasketa.

Zato Italijani jesu dužnici selekciji Srbije, mada je od te osvete važnije uigravanje ekipe koja igra ovog ljeta bez nekoliko najvećih zvijezda.

Srbija je u utorak savladala selekciju Grčke na Akropolis kupu uz manje-više solidnu igru, dok bi pobjedom protiv Italije ovjerila osvajanje ovog takmičenja koje se tradicionalno igra u Atini kao priprema za velike turnire. Srbija je pod tim imenom dva puta osvajala ovo takmičenje, a selekcija Jugoslavije je to činila još pet puta.

Izvor: Bl portal