Španija je šampion Evrope u košarci!

18.09.2022. - Sport

Košarkaška reprezentacija Španije je osvojila četvrtu titulu šampiona Evrope, nakon što je u finalu u Berlinu savladala Francusku 88:76 .

Došli su do nove titule zahvaljujući sjajnoj igri u defanzivi, potpuno zasluženo jer su vodili čitav meč i sjajnog Huanča Ernangomeza koji je ubacio 27 poena (sedam trojki).

Španija je odlično ušla u meč, bili su maksimalno skoncentrisani. Čestim promjenama u odbrani i zonom u potpunosti su zbunili Francuze koji su u prvih pet minuta dali samo pet poena, te je Španija povela 14:5. Prišli su potom Francuzi na 20:14, a Rudi Fernandez je trojkom zatvorio prvu četvrtinu za 23:14.

Huančo Ernangmez je zatim ispalio košarkaški rafal. On je ubacio šest od sedam pokušaja za tri poena, pa je Španija došla do maksimalnih 21 (47:26). U finišu druge četvrtine Francuzi su se vratili serijom 11:0.

U istom ritmu Francuzi su nastavili i nakon odmora . Serijom 9:2 su prišli na minus tri(46:49). Selektor Španije Skariolo je tada uzeo minut odmora nakon koje je njegova reprezentacije odigrala sjajno i serijom 9:0 se opet odlijepila.

Francuska je zatim opet prišla a Rudi Fernandez je novom trojkom odvojio. Pri rezultatu 68:60 selektor Španije Scarilo je dobio tehničku iako je njegov prigovor da je lopta odigrala obruč bilo ispravan. Nisu to uspjeli da iskoriste jer je “furija” održala dvocifrenu prednost.

Sjajnu partiju u finalu pružio je Huančo Ernangomez koji je ubacio 27 poena, dok je u poraženom timu Evan Furnije ubacio 23 poena.

Izvor:Srpskainfo