Kada igra Srbija na Evropskom prvenstvu?

14.06.2024. - Sport

Vrijeme je za Evropsko prvenstvo, vrijeme je da sjednete pred televizor i narednih mjesec dana se ne pomjerate iz tog položaja!

Da biste mogli detaljno da napravite plan za čitav šampionat i da ostale obaveze koje imate uskladite sa najvažnijom (sporednom) stvari na svijetu, donosimo vam detaljan raspored svih mečeva u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Tokom narednih 12 dana nećemo skretati pogled sa malih ekrana, pa je veoma dobro da pored sebe imate i raspored utakmica koje želite da ispratite.

Kao što smo već rekli, počinjemo utakmicom Njemačke i Škotske. Pored ta dva tima u grupi A igraće još i ekipe Mađarske i Švajcarske. Ovo je raspored ta tri tima u grupnoj fazi takmičenja.

Drugu grupu na EURO 2024 mnogi smatraju i za najjaču na ovogodišnjem šampionatu. U njoj se nalaze tri tima za koje ljubitelji fudbala smatraju da mogu do trofeja na turniru. Najveće šanse daju se Španiji, tu su još aktuelni šampion Italija i Hrvatska, ali i Albanija koja je autsajder.

Najviše pažnje, naravno, obratićemo na grupu C u kojoj se nalazi Srbija. Već napamet znamo da nam je prvi rival Engleska, da zatim moramo da savladamo Sloveniju, a da ćemo u trećem kolu grupne faze za prolaz dalje igrati protiv Danske. Naravno, gledaćemo i ostale mečeve u grupi jer nam i od njih može zavisiti prolaz.

Nosilac četvrte grupe na Evropskom prvenstvu je vjerovatno i najveći favorit za osvajanje turnira – Francuska. Pored finaliste Mundijala u Kataru tu su još i Holandija, Austrija i Poljska. Sa tom, jednom od najjačih grupa, Srbija “ukršta” u nokaut fazi Evropskog prvenstva.

Vjerovatno najslabija grupa, ukoliko ima slabih reprezentacija na Evropskom prvenstvu. Nećemo propuštati mečeve ni u grupi E, iako nam Belgija, Ukrajina, Rumunija i Slovačka na papiru baš i ne obećavaju spektakl kakav očekujemo na velikom takmičenju.

Posljednji ples Kristijana Ronalda na Evropskim prvenstvima dešavaće se u posljednjoj grupi. Iako imaju izuzetno jak sastav, Portugalcima neće biti nimalo lako. Turska će imati podršku kao da se igra u Istanbulu, Češka već više od dvije decenije čeka veliki rezultat, a Gruzija je autsajder koji želi da ga pamte!

Nakon što se odigra 36 mečeva u grupnoj fazi takmičenja, plasma u nokaut fazu obezbijediće 16 najboljih ekipa na kontinentu. U drugu fazu takmičenja prolaze po dvije najbolje ekipe iz svake od šest grupa, ali i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, što će biti određeno posebnom tabelom na kojoj će se računati njihovi osvojeni bodovi.

Nokaut faza takmičenja počinje 29. juna i trajaće sve do 14. jula, kada je na programu 51. utakmica ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu. Veliko finale odigraće se na Olimpijskom stadionu u Berlinu, 14. jula od 21:00.

Izvor: Mondo