Zbog čega možete završiti u zatvoru?

17.11.2022. - Sport

Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje u nedjelju i održava se do 18. decembra 2022. godine u Kataru. U slučaju da ste među strastvenim navijačima koji će ga pratiti uživo ili jednostavno volite da znate različite zanimljivosti o destinacijama širom svijeta, dijelimo sa vama nekoliko korisnih informacija o ovoj dalekoj i veoma bogatoj zemlji.

Iako se prostire na samo 11.571 kvadratnih kilometara na Arapskom poluostrvu, zahvaljujući velikim naftnim resursima, Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Prosječna plata iznosi oko 4.000 eura, pa ne čudi što su troškovi života prilično visoki. Za litar benzina potrebno je izdvojiti samo pola eura, ali ćete morati potrošiti mnogo novca na druge stvari. Šolja kapućina u restoranu košta oko 5,5 eura, kutija cigareta oko 7, dok ručak za dvije osobe iznosi oko 50 eura. Za mjesečno rentanje garsonjere u centru grada potrebno je izdvojiti oko 1.700 eura.

Alkohol je zabranjen na većini mjesta

Pijanstvo na javnim mjestima u Kataru je kažnjivo visokim kaznama i zatvorom. Ali, uoči fudbalskog prvenstva, vlasti su ublažile neka pravila u vezi sa konzumiranjem alkoholnih pića. Alkohol se ne može kupiti u prodavnicama, već samo u određenim restoranima, hotelima i barovima koji imaju posebnu dozvolu.

Prije i poslije utakmica – ali ne i tokom njih – bit će moguće kupiti pivo na stadionu na kome će se odigravati fudbalske utakmice. U Dohi će biti organizovana posebna fan zona u kojoj će se služiti alkohol za starije od 21 godine. Uvijek treba da nosite pasoš ili neki drugi službeni dokument kojim možete dokazati svoje godine. Nadležni su istakli da će se cijena piva kretati između 10 i 20 eura po čaši.

Veliko ne za ilegalne droge

Katar je jedna od najrestriktivnijih zemalja kada su u pitanju ilegalne droge. Zabranjeni su posjedovanje, prodaja i upotreba kanabisa, pa čak i nekih lijekova protiv bolova i sredstava za smirenje bez recepta. Nepoštovanje ovih pravila može dovesti do oštrih kazni – od deportacije do godina provedenih iza rešetaka.

Provjere na aerodromu će biti izuzetno detaljne, pa unaprijed provjerite šta možete da ponesete sa sobom, posebno ako patite od određenih zdravstvenih problema.

Javno ispoljavanje ljubavi nije dobra ideja

Iako je život muškarca i žene koji nisu u braku zabranjen u ovoj zemlji, nevjenčani heteroseksualni parovi i dalje će moći da dijele hotelsku sobu tokom Svjetskog prvenstva. Za seks između dvije homoseksualne osobe zaprijećena je kazna zatvora od jedne do tri godine. Ne preporučuje se javno iskazivanje nježnosti na ulici bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Pripremite se za toplo vrijeme

Svjetsko prvenstvo u Kataru je prvo u historiji koje se ne održava u maju, junu ili julu. Zbog izuzetno visokih temperatura manifestacija je pomjerena za novembar i decembar. Vrijeme je u ovom dijelu godine prijatnije, ali i dalje sa viskom temperaturama – u prosjeku između 21 i 26 stepeni Celzijusa. Kako bi strancima olakšali boravak u zemlji, lokalne vlasti su postavile klima uređaje na otvorenom – na ulicama, stadionima itd.

Šta obući?

Turistički sajtovi Katara sugerišu da žene i muškarci pokazuju poštovanje prema lokalnoj kulturi i izbjegavaju odjeću koja otkriva previše kože.

Mole se posjetioci da u javnosti biraju odjeću koja pokriva ramena i koljena, posebno ako posjećuju vladine zgrade, tržne centre i slično. S druge strane, u hotelima pored bazena uobičajeno je vidjeti ljude u oskudnoj odjeći kao što su kupaći kostimi.

Kako se ponašati?

U Kataru se ponašajte onako kako biste željeli da se turisti ponašaju kada dođu kod nas. Budite ljubazni u svim situacijama, poštujte kulturne razlike, ne širite lažne glasine o zemlji na društvenim mrežama i sa poštovanjem govorite o kraljevskoj porodici.

Imajte na umu da psovanje i pokazivanje srednjeg prsta, posebno kada se obraćate policajcima ili drugim državnim službenicima, može dovesti do odvođenja u policijsku stanicu. Nemojte se rukovati sa osobama suprotnog pola, osim ako vam prvo ne pruže ruku. Izbjegavajte fotografisanje ljudi bez prethodne dozvole, kao i snimanje vojnog osoblja i vjerskih mjesta.

Izvor:Avaz/Foto:AP