Povreda Alkarasa upropastila spektakl na Šatrijeu, Srbin u finalu Rolan Garosa

09.06.2023. - Sport

epa10681224 Novak Djokovic of Serbia plays Carlos Alcaraz of Spain in their Men's semi final match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 09 June 2023. EPA-EFE/YOAN VALAT

Srpski teniser Novak Đoković savladao je je Španca Karlosa Alkarasa sa 3:1 u polufinalu Rolan Garosa i tako došao na korak od istorije.

Po setovima je bilo 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

Đoković je sjajno odigrao prvi set, gotovo bez greške. Brzo je došao do brejka, kojeg je sačuvao do kraja seta. Alkaras je bio prilično bojažljiv, a je pravio nauobičajeno mnogo neiznuđenih grešaka, što je Novak iskoristio i poveo sa 6:3

U drugom setu Španac je vratio fokus, pa smo imali priliku da gledamo vrhunski tenis.Prštalo je na sve strane, a Alkkaras je na 5:3 servirao za osvajanje seta, ali se Srbin nije predavao, pa je napravio brejk, a onda u narednom gemu spasio 3 uzastopne brejk lopte. Malo je falilo da Đoković dođe do potpunog preokreta kada je propustio priliku da napravi još jedan brejk, a onda Alkaras osvaja gem na Novakov servis i rješava set za 7:5.

Nastavili su sa sjajnim tenisom u 3. setu, kada je na 1:1 Alkaras osjetio bol u mišiću desne noge, pa je odmah morao zatražiti medicinski tajm-aut. To je po pravilima ATP prouzrokovalo da Novak osvoji i naredni gem, jer Alkaras nije imao pravo pozvati medicinski tajm-aut u tom trenutku, pa je naredni gem dodijeljen je Đokoviću.

epa10681282 Novak Djokovic of Serbia plays Carlos Alcaraz of Spain in their Men's semi final match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 09 June 2023. EPA-EFE/YOAN VALAT

Ni medicinski tajm-aut nije pomogao Špancu, koji doslovno nije mogao da se kreće po terenu, pa je do kraja seta samo Novak osvajao gemove, a set je završen sa 6:1.

Pokušao je Alkaras još jednim medicinskim tajm-autom da spasi stvar, ali ni pomoć ljekara nije uspjela. Sporo se kretao po terenu, ali nije htio da preda meč, a Novak je nastavio sa dobrom igrom. Đoković je zadržao fokus i u 4. setu i priveo meč kraju sa 6:1 i plasirao se u finale Rolan Garosa.

Đoković ima priliku da osvoji istorijsku 23. grend slem titulu i tako postane jedini teniser u istoriji sa toliko grend slemova.

Srbin će se zu finalu boriti protiv boljeg iz duela Alkesandar Zverev – Kasper Rud.

Izvor:Srpskainfo/Foto: YOAN VALAT/EPA