Sautgejt podnio ostavku!

16.07.2024. - Sport

Garet Sautgejt podnio je ostavku na mjesto selektora reprezentacije Engleske!

Sautgejt se povukao nakon što je Engleska drugi put u nizu poražena u finalu Evropskog prvenstva.

“Gordi Albion” je u nedjelju poražen od Španije 2:1 u Berlinu, a prije tri godine bilja je bila Italija na penale na londonskom Vembliju.

Sautgejt je tokom cijelog EURO u Njemačkoj bio na udaru kritika zbog loše igre Engleza, prije svega zbog individualnog kvaliteta tima.

Vodio je Englesku osam godina na 102 utakmice u kojima je “Albion” ostvario 61 pobjedu uz 17 poraza (59,8%).

“Kao ponosni Englez, bila mi je životna čas da igram i vodim Englesku. Značilo mi je sve i dao sam sve. Ali, vrijeme je za promjenu i za novo poglavlje”, poručio je Sautgejt.

Englezi su na EURO savladali Srbiju 1:0, remizirali sa Danskom (1:1) i Slovenijom (0:0) za prvo mjesto u Grupi C, potom poslije produžetaka eliminisali Slovačku (2:1), zatim na penale Švajcarsku (1:1, 5:3) i u polufinalu preokrenuli protiv Holandije (2:1).

“Tim koji smo vodili u Njemačku je pun uzbudljivih mladih talenata koji mogu da osvoje trofej o kojem sanjamo. Imamo najbolje navijače na svijetu, a njihova podrška mi znači cijeli svijet. Ja sam navijač Engleske i uvijek ću biti. Radujem se gledanju i slavlju jer će igrači stvoriti više posebnih uspomena, spojiti iinspirisati naciju kako samo oni mogu. Hvala, Engleska – za sve.”

Nekadašnji štoper Kristal Palasa, Aston Vile i Midlzbroa odigrao je više od 500 utakmica u Premijer lige.

Prije nego što je postao selektor Engleske umjesto Sema Olerdajsa 2016, tri godine je vodio U21 reprezentaciju, a trenersku karijeru je počeo u Midlzbrou čim je okončao igračku u istom klubu.

Izvor: B92 / Foto: Printscreen/Youtube/SkySportsFootball