Piksijevi “orlovi” polijeću u Kataru

24.11.2022. - Sport
Prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru Srbija igra protiv selekcije Brazila, vjerovatno najvećeg favorita za osvajanje titule šampiona svijeta. Selektor Dragan Stojković Piksi najavljuje pametnu igru svog tima i poručuje da se “orlovi” nikoga ne plaše. Svaki osvojeni bod ulio bi dodatno samopouzdanje pred nastavak turnira, poraz… Ma kakav, bre, poraz?!

Više od godinu dana proteklo je od pogotka Aleksandra Mitrovića na stadionu “Luž” u Lisabonu, kojim je Srbija obezbjedila plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, a više od šest mejseci otkako su Piksijevi “orlovi” saznali imena protivnika u Grupi G.

“Dajte Brazil da se igramo!”, odjekivalo je tokom slavlja u svlačionici stadiona Benfike, a sudbina je, kako to obično biva, želju ispunila – prvi meč na Mundijalu Srbija igra protiv “karioka”, najtrofejnije fudbalske nacije na svijetu i jednog od glavnih favorita za osvajanje nove “boginje”, šeste u istoriji.

Otkako je Piksi došao na mjesto selektora, Srbija ponovo igra fudbal kakav se očekuje od nacionalnog tima – požrtvovano, atraktivno i efikasno. Selektoru je, prema sopstvenom priznanju, rezultat jednako važan kao i stil igre, želi da njegovi igrači na kraju utakmice budu ispraćeni aplauzom, bez obzira na ishod.

A to nekako priželjkuje čitava nacija.

Samopouzdanje “orlova” je na vrhunskom nivou, poklapa se sa očekivanjima srpske javnosti, svi žele da se Srbija nadigrava sa najboljim selekcijama na svijetu, a duel sa Brazilom idealna je prilika za tako nešto.

“Karioke” dugo nisu imale kvalitetniji sastav – Nejmar, Vinisijus i Žezus predvode napad iz snova, Fabinjo i Fernandinjo pravi su bedem na sredini terena, dok odbranom komanduju preiskusni Tijago Silva i Markinjos.

Međutim, ima i Srbija čime da se pohvali. Piksijeva ekipa već dugo je na okupu, čine je pojedinci koji igraju ozbiljne uloge u svojim klubovima, a ono što posebno raduje je duh zajedništva i timska igra nacionalnog tima.

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović prave su napasti za protivničke odbrane, kapiten Dušan Tadić je mađioničar sa loptom, Sergej Milinković-Savić jedan od najboljih igrača italijanske Serije A u posljednjih nekoliko godina.

Kulise za spektakl su postvljene. Utakmica se igra na najvećem  Stadionu “Lusail” u Dohi, na kojem je viđeno prvo iznenađenje na Mundijalu, kada je Saudijska Arabija šokirala Argentinu.

Zanimljivo je da će duel Srbije i Brazila suditi Iranac Alireza Fagani, koji je bio glavni arbitar meča ove dvije reprezentacije i u Rusiji prije četiri godine. Tada je Brazil odnio pobjedu od 2:0 i time eliminisao “orlove” sa turnira.

Situacija je sada neuporedivo drugačija – tim Srbije iskusniji, uigraniji, igra sa više samopouzdanja… Piksi je stvari postavio na čvrste temelje, a dovoljno o očekivanjima govori selektorova izjava: Na terenu ne igraju imena, nego tim.

Mundijal u Kataru pokazao je da su iznenađenja moguća, da David može da obori Golijata, da ne iskoristimo prečesto iskorišćenu frazu “danas svi igraju fudbal”.

A pobjeda “orlova” nad Brazilom možda ne bi bila senzacija, ali bi svakako bila veliko iznenađenje.

Srbija u duel sa “kariokama” ulazi hrabro, ali pametno. Protivnik je za svaki respekt, što ne znači da ga se treba plašiti.

Ukoliko srpski fudbleri pruže svoj maksimum, sve je moguće. Osim poraza – ta riječ ne postoji u rječniku Piksijevih “orlova”, prenosi RTS.

UEFA poželjela sreću Srbiji protiv Brazila

Evropska fudbalska unija (UEFA) je na svom zvaničnom Tviter nalogu poželjela sreću reprezentaciji Srbije na meču protiv Brazila u prvom kolu grupe G na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

– Srećno, Orlovi – piše na UEFA-inom Tviter nalogu.

UEFA je riječ “orlovi” napisala na srpskom jeziku.

Utakmica između Srbije i Brazila biće odigrana večeras od 20 sati.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske