Mundijalske lopte obilježene tragom legendi fudbala (FOTO/VIDEO)

20.11.2022. - Sport

Lopte korišćene za prvenstva svijeta u fudbalu evoluirale su od ručno šivenih modela do lagane i moderne Al Rihle.

 

Mundijalske lopte obilježene tragom legendi fudbala (FOTO/VIDEO)

Zvanična lopta za utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Kataru, zove se Al Rihla, prevod sa arpaprskog znači – putovanje.

Svjetskoj javnosti predstavljena je marta 2022. godine. Inspiraciju za dizajn, kreatori su pronašli u kulturi i arhitekturi zemlje domaćina.

Lopta za mečeve Mundijala napravljena je na bazi vode uz pomoć lijepka i mastila.

Jedno od glavnih obrazloženja u prilogu za prihvatanje Al Rihle na prvenstvu svijeta u fudbalu jeste da je igra postala brža, te da dizajn, ali i ostale karakteristke u vidu težine i tvrdoće odgovaraju modernoj, brzoj igri.

Težina lopte iznosi nešto više od 500 grama, ali je napravljena od poliuretana i nema šavova, a iz kompanije Adidas, koja je proizvela Al Rihlu tvrde da ona “najbrže putuje kroz vazduh” od svih lopti do sada.

Kreatori Al Rihle najavili su da će zvanična lopta sadržati senzore ugrađene unutar nje, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg VAR sistema, kao i to da osjetljivi uređaji neće ometati igru.

Primjera radi, sudije će imati uvid o kretanju lopte, o tome da li je prešla gol ili aut liniju ili pak da li je neko od igrača odigrao rukom.

Na ovakve i slične situacije detektori ugrađeni u loptu signaliziraće preko Adidasovog sistema suspenzije sudijama u VAR sobi, pružajući precizne podatke u realnom vremenu, kako bi se razriješila eventualna nedoumica.

Mundijalske lopte do Adidasove ere

Nekada su lopte bile napravljene od kože, ali i drugih životinjskih organa, kao i od kućnih, uglavnom kuhinjskih materijala.

Stariji ljubitelji fudbala sigurno će se sjetiti fudbalskog rekvizita pod imenom – krpenjača.

Prvi Mundijal, kao što je poznato, održan je 1930. godine u Urugvaju, a lopta za kojom su tada trčali fudbaleri proizvedena je u Velikoj Britaniji i nosila je naziv “T model”, zbog slova T koje se formiralo priliko šivenja.

 

 

Porubljivanje, odnosno ručno šivenje lopti se nastavilo tokom, nazovimo Musolinijeve ere i Svjetskog prvenstva u Italiji, sve do prvog Mundijala nakon Drugog svjetskog rata.

Prema pojedinim podacima koji govore o istorijatu fudbalskih lopti, argentinska kompanija po imenu Tosolini, uoči Svjetskog kupa u Brazilu, 1950. godine, napravila je revolucionarno otkriće kada je riječ o fudbalskim loptama – ventil.

Genijalnim izumom svima je olakšan posao, a ponajviše akterima na terenu, jer su fudbaleri mogli da šutiraju loptu u vazduh, bez kasnijih bolova u predjelu nožnih prstiju i pritom su, primjerice prebacivanjem lopte s jednog na drugi kraj terena ubrzavali igru.

Fifa je od domaćinstva Švedske na Svjetskom prvenstvu 1958. godine počela da bira lopte putem konkursa.

Na takmičenju za najbolju među čak 100 ponuđača pobijedila je domaća kompanija “Sydsvenska Laderoch Remfabriken”, loptom “Top star”, koja je izabrana zbog vodooptpornosti.

Fudbaler koji je ostavio trag svoje kopačke na posljednju loptu prije Adidasove ere bio je Džef Hrts, napadač Engleske, koji je 1966. godine u finalu Svjetskog prvenstva protiv Zapadne Njemačke postigao pogodak u 120. minutu igre i time ubilježio het-trik, ali i omogućio kraljici Elizabeti Drugoj da fudbalerima Gordog Albiona ponosno uruči trofej Žila Rimea.

Kraj nebrendiranim loptama i početak Adidasove ere

Sportska kompanija Adidas počela je, prema pojedinim podacima, sa izradom fudbalskih lopti 1963, mada, istorija kreiranja, kažu poznavaoci sportskih prilika seže i dalje.

Naime, prvu, zvaničnu za Svjetsko prvenstvo izradili su 1970. godine za turnir u Meksiku.

Njemački gigant je na ovom Mundijalu označio kraj nebrendiranim loptama.

Al Rihla je četrnaesta lopta zaredom koju proizvodi Adidas za potrebe Mundijala.

 

Adidas Telstar lopta

Postoje dva stava zašto je prva Adidasova lopta dobila ime Telestar, naime prvi razlog je zato što je vizuelno izgledala lijepo na televiziji, a drugi je – u znak poštovanja prema Telstar komunikacionom satelitu.

Ovaj fudbaslki rekvizit je ujedno i prvi korišćeni na Svjetskom kupu, a koji u izgledu sadrži Bukminsterfuleren iliti prikaz oblika organskog jedinjenja.

Na sebi je imala 32 crno-bijele pločice. U Srbiji se, poznato je, ova lopta naziva još i bubamarom.

Telestar lopta je bila prva u potpunosti vidljiva na televizijskim prijemnicima, jer su utakmice na Svjetskom prvenstvu održanom 1970. godine u Meksiku imale direktan televizijski prenos.

Telestar lopta biće upamćena po posljednjem osvajanju Svjetskog prvenstva legendarnog Pelea.

Telestar lopta se, među fudbalskim zanesenjacima i dizajnerima, smatra primjerom klasičnog dizajna i neupadljivosti.

Vremenom, ova lopta je postala jedan od simbola fudbala. Sjetimo se mnogobrojnih stripova, crtanih filmova, ili filmova uopšte gdje se fudbalska lopta prikazuje upravo kao prva Adidasova lopta za Mundijal.

Aidas Telstar i Čile

Adidas je uspješno nastavio i na sljedećem prvenstvu svijeta u fudbalu da proizvodi lopte. 1974. godine je ponovljen isti dizajn sa prethodne lopte, a jedina razlika je bila u boji slova – u ovom slučaju bila su crna.

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974. Adidas je predstavio dva modela lopti, Telstar i Čile Durlast. Oba modela bili su zvanični nazivi za utakmice na ovom turniru, a lopta “Čile” je u potpunosti bila bijele boje.

Adidas Tango

Tango Durlast, a u Južnoj Americi poznatija pod nazivom Tango River Plejt bila je zvanična lopta za Mundijal u Argentini 1978. godine.

Dizajneri su uveli novinu koji su koristili i prilikom kasnijih pravljenja fudbalskih lopti.

Naime, dvadeset nepravilnih trouglića stvaralo je utisak da postoje sedam krugova na lopti.

Fudbalski hroničari bilježe da je to bila jedna od najskupljih u dotadašnjoj istoriji, sa cijenom od 50 funti. Izrađena je od kože, a bila je vodootporna.

Adidas Tango Espanja

Tango Espanja bila je zvanična lopta za Svjetsko prvenstvo održano u Španiji 1982.

Lopta je, navodno imala poboljšane vodootporne kvalitete zahvaljujući gumiranim, lijepljenim pločicama.

Zapravo, nisu bili previše otporni i rezultirali su zamjenom lopti nekoliko puta tokom pojedinih utakmica.

Espanja je bila posljednja lopta od prave kože koja je korišćena na Svjetskom prvenstvu.

Dizajn, odnosno izgled Adidasovih lopti godinama se nije mnogo mijenjao, te su kreatori za Mundijal u Meksiku 1986. godine riješili da ga osvježe time što su prilikom izrade uvodili nove printove koji predstavljaju naciju domaćina.

Adidas Azteka

Fudbalska lopta koja je korišćena za drugo Svjetsko prvenstvo u Meksiku je donijela revoluciju u kategoriji fudbalskih lopti, prije svega u tehnologiji proizvodnje.

Adidas Azteka je bila prva sintetička lopta koja je dospjela na stadione Svjetskog prvenstva.

Ti sintetički materijali su povećavali njenu stabilnost, a i manje je upijala vode.

Bili su inspirisani raznolikošću šarama starosjedilečkog naroda na prostoru Južnoameričkog kontineta – Astecima.

Između ostalog, ta lopta bila je dio Maradoninog puta ka vječnosti.

Adidas Etrusko Uniko

Etrusko Uniko fudbalska lopta korišćena je za utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu 1990. u Italiji, ali i Evropskog prvenstva u Švedskoj 1992. godine.

Ime i dizajn inspirisani su, kao i kod pretohdnog Mundijala zemljim domaćima.

Ovoga puta istorijom Italije i likovnom umjetnošću Etruraca. Tri etrurske lavlje glave postavljene su na svakom trougliću od 20 dijelova na lopti.

Adidas Kuestra

Može se reći da je loptom Kuestra započeta nova era u kreiranju lopti, barem kada je riječ o Mundijalima.

Ime je izvedeno od arhaične američke riječi koja znači “potraga za zvijezdama”.

Adidas je pokušao da stvori lakšu i osjetljiviju loptu. Izradom nove od pet različitih materijala i omotačem od polistirenske pjene, Adidas je učinio Kuestru vodootpornijom i omogućio veće ubrzanje pri šutu.

Adidas Trikolori

Baš kao što sama riječ aludira na zemlju domaćima Svjetskog šampionata u fudbalu 1998. godine, ova lopta je bila prva višebojna – u bojama Francuske zastave ali i sa simbolom fudbalskog saveza te države – pijetlom.

Pored zanimljivog izgleda, Trikolori je u sebi sadržala napredni sloj sintetičke pjene, punjene gasom, sa mikro balonima koji su pojedinačno zatvarani i veoma izdržljivi.

Sintetička pjena je učinila loptu izdržljivijom, sa više povratne energije i samim tim je odgovarala fudbalerima pri prijemu, odnosno kontroli.

Adidas Fevernova

Adidas Fevernova lopta služila je za mečeve Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji. Ujedno je prva lopta za Mundijal još od 1978. koja se razlikovala od tradicionalnog, nazovimo Tango dizajna.

Na pomen ove lopte mnogima se priviđa Ronaldova “bicikla” i rušenje Nijemaca u finalu 2002. godine.

Šarenoloki izgled i prvi put u modernoj istoriji lopta nije bila dominantno čisto bijele boje, a dizajn je zasnovan na azijskoj kulturi.

Fevernova je imala efikasnije karakteristike i performanse u odnosu na njene prethodnice.

Bila je troslojna, ispletena sintetičkim vlaknima unutra, a to je doprinosilo preciznijoj putanji prilikom šutiranja.

Fevernova je predstavila niz važnih promjena u dizajnu lopte.

Nakon toga nije bilo predmeta životinjskog porijekla od kojih je lopta bila pravljena. I to je drastično smanjivalo težinu lopte.

Adidas Timgejst

Primjetno je da je svaka sljedeća lopta, bolja, preciznija i savršenija u odnosu na prethodnu.

Budući da je Svjetsko prvenstvo 2006. godine organizovano širom Njemačke, Adidas se zaista potrudio da napravi savršenu loptu.

Adidas Timgejst loptu dizajnirali su Adidas i Molten, a proizvela je njemačka kompanija.

Za loptu Timgejst kreatori su tvrdili da ima pravilni oblik kruga i da nema bilo kakve nepravilnosti u tom obliku.

Novi dizajn sa 14 pločica nije imao šavove, jer je lopta praktično napravljena integrisano, iz jednog dijela.

Ono što je najvažnije, ovo je bila prva potpuno vodootporna lopta i poslužila je kao veliki tehnološki prodor za Adidas.

Ljubiteljima fudbala ova lopta ostaće upamćena kao prva kojom su Mesi i Kristijano Ronaldo postigli prve golove na Mundijalu.

Adidas Džabulani

Adidas Džabulani je bila zvanična lopta za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine, u Južnoj Africi.

Lopta je prvi put predstavljena u Kejptaunu decembra 2009. Na Zulu jeziku predvod znači “radovati se”.

 

Ovo je jedna od najosporavanijih mundijalskih lopti. Prije i poslije Svjetskog prvenstva bilo je dosta kritika od fudalera i timova na račun fudbalskog rekvizita.

Lopta je napravljena od osam termički spojenih, trodimenzionalnih panela.

Na površini lopte postoje udubljenja poput brazde, Adidas je razvio tehnologiju koja se zove GripnGroove koja je namjeravala da poboljša aerodinamiku lopte.

Dizajn je dobio veliki akademski značaj, tako što je razvijen dvije godine prije početka Mundijala, u saradnji sa istraživačima iz Loughborough University, u Velikoj Britaniji.

Za razliku od Timgejtsa, Džabulani lopta je bila pomalo sumnjivog kvaliteta, primjera radi, golmani su se žalili da nije pravilnog oblika, te da im dosta remeti pregled.

Kasnije, pojedinci su pravdali izgled lopte na terenu time što su govorili da je riječ o dizajnu koji kada se posmatra lopta prilikom šuta djeluje kao da ima krivudavu putanju, a zapravo je pravolinijsko kretanje.

Brazuka

Brazuka je bila zvanična lopta za utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. u Brazilu, temeljno je testirana kako bi ispunila i premašila sve prethodne standarde.

Nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture obezbjedila je bolje prijanjanje prilikom dodira, ali doprinijela je stabilnosti i aerodinamičnosti na terenu.

Brazuka je dobila naziv još u septembru 2012. nakon javnog glasanja u Brazilu koje je obuhvatilo milion ljubitelja fudbala.

Naziv je kolokvijalni lokalni termin koji znači “brazilski”, i kojim se opisuje način života u toj zemlji.

Boje i trakasti dizajn na njoj simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju živost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

Telestar 2018

48 godina kasnije, ovoga puta u Rusiji, Adidas lopti kumuje imenom Telestar, ne baš inovativno, ali je lopta za te prilike bila narodski rečeno, “posljednje čudo tehnike”.

Adidas Telstar 18 predstavlja reviziju klasičnog modela sa potpuno novim dizajnom i najnovijom tehnologijom.

Telstar 18 ima potpuno novu strukturu panela i sastoji se od svega 6 dijelova koji su neprimjetno zalijepljeni.

Takođe, lopta je imala ugrađen (NFC) čip za komunikaciju među sudijama, a predstavljena je 09. novembra 2017. godine u Moskvi.

Prošla je kroz dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača svijeta, kao i 31 tim u ukupno 12 zemalja, što je čini ubjedljivo najtestiranijom loptom u istoriji Adidasa.

Za završnicu Svjetskog prvenstva u fudbalu Adidas je predstavio Telstar Mehta loptu koja je bila istog kvaliteta, ali drugačijeg dizajna. “Mehta” se sa ruskog jezika prevodi kao san ili ambicija.

Istorija se nastavlja

Mnogi fudbaleri su se proslavili pobjedonosnim ili spasonosnim golom, pa, čak i odigrali rukom u tim prilikama. Primjera radi poput Suarezovog refleksa na meču protiv Gane u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine.

Nešto više od 2.500 pogodaka iz igre je postignuto na 21. završnom turniru Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Prva lopta iz Urugvaja biće upamćena i po prvom strijelcu Lisjenu Loranu.

Da ne idemo tako daleko, sjetimo se “Letećeg Holanđanina”, Robina van Persija koji je glavom katapultirao Brazuku u gol Ikera Kasiljasa na meču Holandije i Španije u Grupi B Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Ili, Hamesa Rodrigeza, sa istog turnira, koji će ostati upamćen po tome što je spektakulranim šutem postigao gol protiv Urugvajaca, a zatim osvojio te godine nagradu Ferenc Puškaš za najbolji gol sezone.

Podsjetimo se i Mesijevog velemajstorskog prijema Telestar lopte u meču Grupe D na Svjetskom šampionatu u Rusiji protiv Nigerije koji je doveo u trans ne samo milione ljubitelja fudbala, već i velikog Maradonu.

Više od 1.250 fudbalera postiglo je golove na prvenstvu svijeta. Među njima izdvaja se najbolji strijelac.

Miroslav Kloze, centarfor Njemačke reprezentacije, počeo je da piše istoriju fudbala Fevernovom, završio je Brazukom.

Na 24 meča postigao je 16 pogodaka i time postao najbolji strijelac u istoriji ovog takmičenja.

Hronološki ili na bilo koji drugi način možemo ređati imena fudbalera i stići ćemo pravo u nedogled, kada je riječ o loptama kojima su igrači postizali golove.

Svaka lopta je pokazala pravac ka vječnosti pojedinim fudbalerima i svako od njih se proslavio nekom od pomenutih lopti.

Od 20. novembra imaćemo prilike pažljivo da posmatramo put pojedinaca ka fudbalskoj vječnosti, a zatim ubilježiti ime ili imena velikim slovima u istoriju Mundijala.

 

 

izvor:, RTS/Nezavisne/FOTO:Printscreen