Lani Pudar Državna nagrada za sport BiH od 10.000 KM

28.12.2022. - Sport

Savjet ministara BiH plivačici Lani Pudar dodijelio je 10.000 KM Državnu nagrada za sport BiH za 2022. godinu za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciju BiH.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH među sportskim uspjesima ove mlade Mostarke su prvo i treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na seniorskom prvenstvu u Rimu i seniorskom prvenstvu svijeta u Abu Dabiju.

Pudar je, između ostalog, višestruka juniorska prvakinja Evrope, a bila je i dva puta “zlatna” na Mediteranskim igrama održanim u Alžiru 2022. godine.

Lana Pudar i Dženan Musa u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH izabrani su u petak za najbolje sportiste BiH u 2022. godinu.

Savjet ministara donio je i Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2022. godinu.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima/sportiskinjama BiH u 2022. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.500 do 3.100 KM za 12 sportista i sportiskinja,  koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

“Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste/sportiskinje međunarodnog razreda uključuje osvojena prva tri mjesta na Olimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu ili na Paraolimpijskim igrama, kao i ispunjena ‘A’ norma ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama/Parolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/Svjetskom prvenstvu”, navode iz Savjeta ministara.

Jednokratna novčana naknada u 2022. godini dodijeljena je, kako dodaju, za 33 vrhunska sportaša u BiH, a  visina je određena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima na kojima je sportista učestvovao i kreće se od 2.000 do 2.500 KM.

Izvor: Nezavisne / Saša Čavrag