Lana Pudar kreće po nove medalje | Bijeljina.com

Lana Pudar kreće po nove medalje

03.09.2023.

U izraelskom gradu Netanija od 4. do 9. septembra održaće se svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju na kojem će sudjelovati 640 plivača iz 94 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Lana Pudar, Iman Avdić i Kenan Dračić, saopšteno je iz PK “Orka”.

 

 

Vođa bh. tima je Damir Đedović, treneri su Goran Grahovac i Evelin Avdić, a fizioterapeut je Miodrag Ranđelović.

Lana najveća uzdanica

Dodaje se da je najbolja bh. plivačica i jedna od najboljih mladih svjetskih plivačica Lana Pudar svakako najveća uzdanica tima te da se od nje najviše i očekuje na ovom prvenstvu.

Ovogodišnja trostruka juniorska prvakinja i rekorderka Europe svoj prvi nastup imat će u utorak, 5. septembra u kvalifikacijama discipline 200m delfin. Pored ove discipline, Lana će nastupiti u disciplinama 50 i 100m delfin koje su na programu u srijedu, četvrtak, petak i subotu.

Prema riječima Damira Đedovića, poslije veoma napornog perioda priprema i takmičenja koji su iza Lane, na ovo prvenstvo putuju iz jednog laganijeg ritma treninga jer su poslije nastupa na juniorskom prvenstvu Europe u Beogradu i zadnjeg nastupa na svjetskom seniorskom prvenstvu u Japanu prije otprilike mjesec dana, morali smanjiti tempo i ritam treninga.

Nezgodan termin održavanja

Kako je istakao Đedović, termin održavanja ovog prvenstva je vrlo nezgodan jer se “maltene poklapa a početkom nove plivačke sezone” te da su zbog toga pripreme za ovo prvenstvo pomalo specifične i drugačije u odnosu na prethodno razdoblje.

Posljednjih mjesec dana Lana je sa svojim timom provela u plivačkom kampu “High performance center Sierra Nevada” u Španiji gdje su, kako su rekli iz Laninog tima, najviše radili na oporavku i tehničkim komponentama treninga.

Đedović je još kazao da su prošle godine propustili svjetsko juniorsko prvenstvo koje se održalo u Limi (Peru) otprilike u istom terminu zbog veoma duge i naporne sezone, ali je Lana ove godine imala veliku želju nastupiti na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu i vrlo je motivirana da se u Izraelu predstavi u dobrom svjetlu.

– Nadamo se da će se naša zastava i ovaj put zavioriti na pobjedničkom postolju, te da će nas i ovaj put obradovati odličnim rezultatima. Nekako nas je na to navikla – navodi se u saopštenju PK “Orka”.

 

 

izvor:Agencije/FOTO:Facebook