Ko je selektor koji je danas sa Saudijcima šokirao planetu

22.11.2022. - Sport

Čudo se desilo, Saudijska Arabija nokautirala je Argentinu u Kataru, što je jedno od najvećih iznenađenje u istoriji Svjetskih prvenstva.

Ko je selektor koji je danas sa Saudijcima šokirao planetu

 

Kako se desilo čudo treba pitati selektora Ervea Renara, francuskog stručnjaka koji je praktički od skupine amatera (svi igraju u Saudijskoj Arabiji) napravio razigranu, ratničku i prije svih diciplinovnu reprezentaciju koja je danas oduševila sve zaljubljenike fudbala.

Radi se o sjajnom stručnjaku koji iza sebe ima nekoliko velikih uspjeha. Najveće je ostvario trenirajuću afričke selekcije. Jedini je jedini trener koji je vodio dvije različite reprezentacije do titule na Afričkom kupu nacija – Zambiju 2012. i Obalu Slonovače tri godine kasnije. Kao selektor Maroka izborio je plasman na Mundijal u Rusiju poslije 20 godina, ali je podnio ostavku nakon iznenađujućeg ispadanja sa Afričkog kupa nacija.

Zatim je dobio poziv sa Bliskog istoka. Saudijci su se kao prvi u svojoj grupi i šesti put stigli na Svjetsko prvenstvo. Saudijska Arabija je samo jednom stigla do osmine finala – 1994. godine kada je izgubila od Švedske sa 3:1 u Dalasu.

“Volimo kad zaborave na nas. Sviđa nam se to što nas smatraju najmanjom ekipom. Nije nas briga. Opravdano ako uzmemo u obzir FIFA rang listu. Mislim da nećemo proći u sljedeći krug, ali ovdje smo da se borimo. Na svjetskim prvenstvima ima iznenađenja i to je naš mentalitet”, rekao je Francuz uoči duela sa Argentinom.

Ono što je zanimljivo za bivšeg trenera Lila jeste da je pred kraj svoje igračke karijere radio kao domar da bi sastavio kraj sa krajem i na kraju je osnovao sopstvenu kompaniju za čišćenje dok je dobijao trenerske licence. Bio je i trener Sošoa, a jednom je dobacio čak i do Vijetnama.

Danas je sa Saudijskom Arabijom ispričao jednu od najljepših priča u istoriji fudbala.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Nezavisne