Koja je najveća Piksijeva greška?

28.06.2024. - Sport

Od miljenika do omraženog lika iz najstrašnijih trilera – košmarni su posljednji dana Dragana Stojkovića Piksija.

I biće sumorno crni ako u satima budućim ne podnese bezuslovnu i besplatnu ostavku na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

Do ne tako davno junak nacije i čovjek neograničenog povjerenja ”masa”, vrijednih petogodišnjeg ugovora, smjestio se na nišan, dostupan svima.

Ponajviše jurišnicima iz prvog ešalona vlasti, partijskim poslušnicima i kvazi fudbaskim imenima, neprepoznatljivim u ozbiljnim fudbalskim pričama. Patuljcima modernog fudbala, piše Sport klub.

Svi sa jednim zadatkom – uniziti Piksija dok ne prihvati bezuslovnu predaju – redaju se ovih sati u zajedničkoj misiji. Ostavka selektora bez dinara obeštećenja, uprkos jasnom ugovoru i klauzuli od milion evra obeštećenja u slučaju jednostranog raskida.

”Svako svoj krst nosi”, umjeli su stari mudro da zbore.

Tako i danas Dragan Stojković Piksi – nekada idol cele nacije, danas persona non-grata režima. Istog onog, kojem je potpisao javnu podršku s jeseni 2023. i od kojeg je dobio konkretan papir da vodi fudbalsku Srbiju do Mondijala 2026.

Nesvesno, gledajući netremice sopstveni interes u kratkom trenutku, Stojković je u jesen 2023. napravio najveću grešku. Trenersku sigurno, verovatno i karijernu – svrstao se na stranu jedne političke partije, naravno s ove strane vlasti, rizikujući podršku drugačije orijentisanih ljudi.

Nije priličilo Piksiju, selektoru Srbije, da javno glasa. Ma koliko vladajuća strana jaka bila, finansijski dominantna i rešena svakog da kupi. Nije Piksi, tada i dalje idol nacije, morao u blato politike, razvrata i nemorala, kojem njegova ličnost nikad nije ni pripadala.

Valjda je oko sebe i u tim danima imao Prijatelje, da sa velikim p, mudre da osjete i kažu:

‘’Ne, Dragane, nije ovo priča za sebe, ti si selektor Srbije. Cele! I uživaj u tome, političke stranke, barem u Srbiji, prolazna su kategorija…”, piše Sport klub.

Možda, ipak, ni tada trezvenog prijatelja imao nije, iako su u opisu Stojkovićeve ličnosti uvek dominirale isključivo odluke ličnog pečata.

Piksi se najvećom greškom karijere javno upleo u kolo, iza kojeg ne može tako lako.

Brzo se izgubio u lavirintu kompromisa i istopio kao martovska snežna pahuljica u beznadežnoj poziciji velikog imena vidno narušenog autoriteta. Ne hajući što je i godinu dana ranije, novembra 2022, upravo iz bare političkih krokodila, dobio poruku da – u fudbalskoj Srbiji ima mnogo jačih od njega! I to na vrhuncu trenerskog autoriteta.

U igri unaprijed podijeljenih karata, Stojković danas pred sobom ima prosto rješenje – bezuslovnu ostavku. Predaju pred naletom jurišnika, u čijem društvo se našao sopstvenom greškom. Ili pogrešnom procjenom.

Naizgled prosto rješenje biće i jedino – pravila su takva, svjesno je selektor pristao na njih.

Izvor: Nezavisne