Evo kakav će i gdje će biti novi stadion FK Crvena zvezda

18.01.2023. - Sport

Kada 1. septembra bude punila okruglih 60 godina, čuvena “Marakana” (od 2014. zvanično se zove stadion “Rajko Mitić”) biće najvjerovatnije srušena. Takva sudbina joj “prijeti” iz sadašnje perspektive, odnosno planova u Crvenoj zvezdi, po kojima se uveliko sprema izgradnja novog fudbalskog hrama.4

Godinama su se se vagali i analizirali brojni projekti, a o najboljem rješenju pričao je generalni direktor Zvezdan Terzić još prije dva mjeseca, kao gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

” Voljeli bismo novi stadion malo da dislociramo, oko 300-400 metara sjevernije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju. Svjedoci smo da su svi klubovi koji su napravili stadione za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih ulaznica, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Primjer je AEK iz Atine, klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, napravio je skok sa 6.000 na 22.000. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od karata. Mi planiramo, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju”,  istakao je Terzić.

Nova „Marakana“, sem što će biti spuštena na nižoj lokaciji, imaće i manji kapacitet nego ova.

“Stadioni sa atletskom stazom se ne prave više nigde na svijetu. Poslije analize sa jednom njemačkom firmom došlo se do drugačijeg rješenja. Oni su nam rekli: „Nemojte to da radite, nemojte da bacate pare, to nema promil šanse za održivošću.“ Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sjedećih mjesta. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra. Ako bismo ga pravili na postojećem zemljištu, morali bismo da srušimo „Marakanu“.

Procijenjeno je da bi izgradnja trajala tri-četiri godine, i u tom periodu Zvezda bi najvjerovatnije igrala van Beograda.

Izvor/Foto:Novosti