Evo kada je realizovan prvi televizijski prenos derbija Zvezde i Partizana

26.05.2022. - Sport

Iako je prvi gradski derbi dva najpopularnija kluba u Srbiji odigran još 1946. kada televizija skoro da nije ni postojala u Jugoslaviji, tek tehnološkom inovacijom i uvođenjem televizije kao posljednje riječi savremene informativne tehnologije daleke 1961. godine prvi integralni televizijski prenos vječitog derbija između Zvezde i Partizana dao je novu dimenziju okršaju “crveno-bijelih” i “crno-bijelih.”


Pokretna slika koja je te davne 1961. godine dopirala do malobrojnih domova Beograđana i uopšte žitelja bivše Jugoslavije, bila je revolucionarna novina u svijetu tehnoloških komunikacija. Prenos utakmice je realizovan iz prostora velike dvorane beogradskog Sajma, gdje je iste godine u adaptiranom prostoru pred rekordnih 25.000 gledalaca odigrana i finalna utakmica Evropskog prvenstva u košarci između Jugoslavije i SSSR-a, koju su Rusi dobili minimalnom razlikom.

Prvi televizijski komentatori jednog fudbalskog derbija Zvezde i Partizana bili su Vladanko Stojaković i Marko Marković, koji je tada bio u ulozi reporterskog početnika.

Inače, prvi integralni televizijski prenos jedne fudbalske utakmice u Jugoslaviji, realizovan je iz zagrebačkog studija još 1957. godine, a prijateljsku utakmicu Jugoslavija – Italija 6:1 sa stadiona u Maksimiru komentarisao je, takođe poznati komentator Mladen Delić.

izvor:NezavisneFOTO: