BiH večeras u Zenici protiv Luksemburga

20.06.2023. - Sport

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Stadionu “Bilino polje” u Zenici protiv Luksemburga (20.45 sati) igra meč 4. kola kvalifikacijske grupe J, za kojeg su i u bh. taboru naveli kako bi mogao biti ključan za ambicije da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

 

Samo tri boda iz prva tri kvalifikacijska meča te subotnji visoki poraz u Lisabonu protiv favorita grupe Portugala (0:3), kao i martovski poraz kod Slovačke (0:2), u večerašnjem duelu protiv Luksemburga nameću pobjedu kao imperativ za „Zmajeve“.

S obzirom da je bh. tim dobio svih sedam dosadašnjih međusobnih duela, od kojih su tri bila prijateljska te uz ukupnu gol razliku 17:1, daju nadu da će puleni bh. selektora Faruka Hadžibegića večeras upisati nova tri boda. Luksemburg nam nikada nije dao gol u kvalifikacijskim mečevima.

– Što se tiče stopostotnog učinka, to nam sigurno sutra neće pomoći. S obzirom da je svaka utakmica drugačija. Mislim da Luksemburg, o čemu smo pričali prije par mjeseci, nije više reprezentacija koja je bila prije… Mislim da su to pokazali i zadnji put, ovdje u Zenici, ali i rezultatom protiv Slovačke u Slovačkoj (0:0), u utakmici koju su čak mogli i pobijediti. Tako da sigurno očekujemo jednu tešku utakmicu, nimalo laganu, ali smo spremni – kazao je sinoć na pres-konferenciji bh. kapiten Edin Džeko.

On je istakao kako se ne boje, ali da svakako respektiraju Luksemburg te da sadašnje stanje na tablici nikako nije pravo stanje kvaliteta bh. tima. Napominje kako su u svim utakmicama nedostajali bitni igrači, kao i da smo u prva tri kola igrali protiv sva tri najjača tima u našoj grupi te da su, možda, očekivali jedan bod više.

Podsjetio je kako je Slovačka, koja je trenutno druga u grupi, samo remizirala na svom terenu protiv Luksemburga (0:0) pa bi bh. tim večerašnjim trijumfom bio u prednosti protiv Slovaka.

– Po meni, situacija nije zabrinjavajuća. Još uvijek je sve otvoreno i još uvijek je sve u našim rukama. U to sam 100 posto siguran… Mislim da je najbitnije da nakon zadnje utakmice budemo tamo gdje želimo biti, ali, u svakom slučaju, još je sve otvoreno – smatra Džeko, koji upozorava kako se ne može nakon samo tri odigrane utakmice donositi zaključci. Međutim, on takođe ističe kako je večerašnji duel ključan.

 

izvor:Agencije/FOTO:Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine