Rubljov i Lajović u borbi za titulu

23.04.2023. - Sport

U borbi za trofej Srpska Opena snage će danas od 14 časova odmjeriti Dušan Lajović i Andrej Rubljov.

Rus će tako imati priliku da odbrani trofej osvojen prošle godine u Beogradu, s obzirom na činjenicu da se Srpska Open smatra nasljednikom Serbia Opena koji se do ove godine igrao u prestonici Srbije. U ovom meču Rus je veliki favorit, ako je verovati bukmejkerima, ali nije baš sve u brojkama i matematici…

Veliki broj parametara ide „na ruku“ Rusu. Šesti teniser svijeta trenutno se nalazi u odličnoj formi. Nakon osvojenog turnira u Monte Karlu Rubljov je odmah stigao u Banjaluku gde u dosadašnja tri okršaja nije izgubio ni set. Redom su „padali“ Varilas, Džumhur i Molčan, pa nema sumnje da će Rus u ovom okršaju biti dosta odmorniji i fizički dominantniji. Ipak, na konferenciji za medije, nakon plasmana u finale, Rus nije želeo previše da priča o današnjem duelu.

– Ovo mi je druga godina da igram na ovom turniru. Mnogo mi se dopada, veoma je dobra organizacija. Zahvalan sam sto sam ovdje – rekao je Rubljov koji je ovu priliku iskoristio da pohvali organizatore.

Međutim, nema sumnje da će popularni Duci dati sve od sebe da Rus tako lako ne odbrani ovaj trofej. Dosta parametara ide u korist branioca trofeja, ali ima i Lajović svojih „džokera“. Prije svega to je domaća publika. Banjalučani su po ko zna koji put pokazali kakvi su domaćini, i bez obzira na činjenicu da im je Rubljov izmamio velike simpatije, nema sumnje da će dlanovi biti usijani kada Lajović bude uzimao poene.

Srpski teniser je na banjalučkoj šljaci odigrao meč više od Rusa, i do sada je „ispustio“ dva seta. Umor na njegovom licu vidio se još juče posle meča sa Kecmanovićem kada se na kraju okršaja „okačio“ na mrežu i jedva se pozdravio sa zemljakom. Na putu do finala Duci je eliminisao čak tri Srbina i Francuza Bareru. Među onima kojima je „uzeo Skalp“ našao se i prvi teniser sveta Novak Đoković što je ujedno i najveća pobjeda Lajovića u karijeru, pa bez sumnje samopouzdanja mu danas neće nedostajati. Sve to potvrdio je juče na konferenciji za medije kada je ulogu favorita prepustio svom protivniku.

– Rubljov je moj jako dobar prijatelj, nekad je toliko smiješan jer pokušava artikulisati nešto na engleskom kao na ruskom pa ispadne smiješno – rekao je Lajović i dodao:

– Andrej i ja se poznajemo, treniramo često zajedno, sutra je favorit, ali sa druge strane i ja igram dobar tenis – istakao je Srbin.

Za kraj ostavili smo Lajovićev glavni „džoker“ iz rukava. Kao što je i sam Duci juče naveo na konferenciji za medije, njih dvojica se odlično poznaju što je on u prošlosti znao da iskoristi. Naime, današnji rivali su do sada odigrali dva meča i u oba okršaja slavio je Srbin, a Rubljov nije uspeo da mu uzme niti set. Za istinu, prvi okršaj odigrao se davne 2016. godine u Italiji kada je Rus bio jedva punoljetan, a Lajović u najboljim igračkim godinama. Ipak, njihov naredni, a ujedno i poslednji okršaj dogodio se pre četiri godine u Hrvatskoj kada je Srbin ponovo veoma ubjedljivo slavio.

Jasno je da Rusu Lajovićev stil igre baš i ne odgovara, a ako na to dodamo da Duci igra najbolji tenis ove godine, možda i karijere, nema sumnje da Rubljovu neće biti lako danas da odbrani trofej u našoj prestonici.

 

izvor:las Srpske/FOTO:Printscreen/Ilustracija/Agencije