Atletika povezala Bogatić i Bijeljinu

11.05.2023. - Sport
U Bijeljini je danas, predajom štafete, završena štafetna trka koju su od Bogatića do Bijeljine trčali najtalentovaniji mladi atletičari iz ove dvije susjedne lokalne zajednice. U trci je učestovalo oko sto pedeset atletičara, uzrasta od  sedam do šesnaest godina, a štafetu je savjetniku gradonačelnika Bijeljine Radiši Petroviću predala mlada nada srpske atletike Ema Kovač.

Direktor Krosa RTS-a Stevan Kovačević, rekao je danas da štafeta na relaciji Bogatić-Bijeljina na simboličan način vezuje isti narod sa obe strane Drine, što je bio cilj, odnosno uvod u kros-seriju RTS-a koja, prvi put u tridesetogodišnjoj istoriji, prelazi zvanične granice Srbije.
Pohvalivši organizaciju od strane Grada Bijeljina i suorganizaciju od strane Opštine Bogatić i sumirajući do danas realizovane događaje predviđene projektom „Bijeljini na dar“, Kovačević je kazao da je izuzetno zdovoljan i ponosan onim što je do sada prezentovano bijeljinskoj publici.
“Umetnički i obrazovni sadržaji Krosa RTS-a, među kojima su festivali stripa i filma, su nešto za šta smatram da treba da se razvija u ovoj sredni. Isto tako, istaknuti književnici našeg vremena, koji su posjetili Bijeljinu, dali su dodatni motiv mladima da se bave pisanjem”, dodao je Kovačević.
Govoreći o obrazovnom dijelu programa, Kovačević je pomenuo da je Osnovna škola „Sveti Sava“ povezana sa dopunskom školom u Kranju, tj. učenici video povezivanjem održavaju redovne sastanke i razmjenjuju iskustva.
Član organizacionog odbora programa „Bijeljini na dar“, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević izrazio je veliko zadovoljstvo što je Kros RTS-a konačno stigao u Bijeljinu, te naglasio da je obrazovna ustanova na čijem je čelu u ovaj projekat ušla sa prvobitnom idejom da u Bijeljini bude održana samo štafetna trka.
“Međutim, zahvaljujući timu na čijem je čelu gospodin Kovačević, ideja je dobila na širini, tako da su brojni kulturni, obrazovni i umjetnički sadržaji uključeni u dio Krosa u Republici Srpskoj, tj. Bijeljini”, podsjetio je Stević.
Najuspješnija članica Atletskog kluba „Atletik“ Ema Kovač rekla je da je za nju velika čast što je učestvovala na jednoj ovakvoj manifestaciji zbog značaja koji Kros RTS-a ima za sport u Srbiji, a od ove godine i za Republiku Srpsku.
Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić najavio je da je današnja trka bila uvod u potpisivanje Povelje o saradnji između Bijeljine i Bogatića, te da je riječ o simboličnom gestu koji pokazuje da Drina, zapravo, spaja jedan isti narod koji živi na njene dvije strane.
Predsjednik Sportskog saveza opštine Bogatić, Radosav Berić, naglasio je da je današnji sportski događaj jedan od načina da podjsetimo mlade generacije da smo isti narod, bez obzira na granične kontrole na Drini.
Bijeljina.com