U zemlje okruženja ovih proizvoda ode za 32 miliona KM

11.09.2022. - Privreda

Mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine se u najvećem dijelu izvoze u zemlje okruženja, a u tome prednjače Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Vrijednost tog izvoza je oko 32 miliona KM godišnje.

Za nas je nepovoljno to što se uvozi u vrijednosti oko 90 i nešto miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda. Naša proizvodnja nije na takvom nivou da može zadovoljiti domaće potrebe u proizvodima više faze prerade tako da u najvećem dijelu uvozimo sireve raznih kvaliteta i masnoća – rekao je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Zdravko Marinković.

On ocjenjuje da BiH u osnovi ne stoji loše kada je riječ o snabdjevenosti tržišta mlijekom.

” Ultrahomogenizovano mlijeko, koje se najviše i izvozi u inostranstvo, u slučaju eventualne nestašice u BiH može se usmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba “– dodao je on.

Vlada Srbije je ograničila izvoz mlijeka u susjedne zemlje, osim u zemlje “Otvorenog Balkana” – Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Marinković kaže da je ova mjera Vlade Srbije ograničena na mjesec dana, vjerovatno dok se ne sagledaju njihovi bilansi.

Kad je riječ o cijeni mlijeka, on je ukazao da to zavisi od inputa koji poljoprivrednici imaju prilikom proizvodnje sirovog mlijeka, ali i u preradi, podsjetivši na nepovoljnosti poput suše ove godine i poskupljenje krmnog bilja.

“Neki od proizvođača najavljuju da će smanjiti stočni fond, vjerovatno jer ne mogu da obezbijede prehranu, tako da će cijena (mlijeka) biti tržišna. Vlade koje obezbjeđuju subvencije bi trebalo da povedu računa ako želimo da zadržimo proizvodnju makar na sadašnjem nivou, da se obezbijede stimulacije i da se pomogne primarnim proizvođačima”,dodao je Marinković.

On je ukazao da se mora značajnije povesti računa o primarnoj proizvodnji i stočarstvu kao baznoj grani koja obezbjeđuje sirovine.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:Novosti