U trci za 12 miliona maraka podsticaja 314 firmi iz Srpske

19.05.2022. - Privreda

Na javni poziv za dodjelu 12 miliona maraka podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 314 preduzeća, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

– Pravo na podsticaj privredni subjekti ostvaruju na osnovu projekata koji podrazumijevaju nabavku savremenih tehnologija i opreme, odnosno nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od 12 godina te razvoja i inovacija koje realizuju firme – pojasnili su u Ministarstvu privrede.

Naglasili su da će komisija pregledati sve pristigle prijave te utvrditi koja sve preduzeća ispunjavaju uslove da dobiju novac po ovom osnovu.

Podsticaj je prošle godine dobila i banjalučka firma “Lupaco”, koja se bavi proizvodnjom papirnih kesa.

– Svaka pomoć za nabavku nove tehnologije je dobrodošla. Mi i dalje planiramo nova ulaganja, jer ove, ali i naredne dvije godine, imamo izrađene projekte i planiramo dalje investicije. Tako da ćemo se prijavljivati i dalje na javne pozive. Ove godine je za ovu vrstu podsticaja izdvojeno više novca nego lani, što je za svaku pohvalu. Nadamo se da će iduće godine još više novca biti izdvojeno za ove namjene i da će odziv privrednih subjekata biti sve veći – rekao je direktor firme “Lupaco” Dalibor Lukić.

On je naveo da je pohvalno što se u jeku krize prijavio veliki broj firmi za podsticaje za direktna ulaganja, što znači da firme u borbi sa svim problemima ulažu i u novu tehnologiju.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i vlasnik prnjavorske Mesne industrije “Trivas” Nemanja Vasić, koji navodi da je svaka pomoć za nabavku novih mašina dobrodošla.

– To je pozitivno i omogućava privrednicima u Srpskoj da prate konkurenciju iz Evropske unije, koja ima savremene mašine i gdje se po jedinici mašine proizvede mnogo više proizvoda za određeno vrijeme i time znatno smanje troškovi. Mi sa starim mašinama koje proizvode mnogo manje nismo konkurenti. Imamo mnogo veću zastupljenost radne snage i troškove po pitanju električne energije i goriva, odnosno svega onoga što poskupljuje konačan proizvod – naveo je Vasić, koji je i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

On je naglasio da ulaganje u opremu povećava rentabilnost i konkurentnost naših privrednih subjekata.

Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja raspisan je 25. marta ove godine, na period od 30 dana, ali je zbog značajnog interesovanja privrednih subjekata produžen za dodatnih 15 dana, odnosno do 11. maja.

Prošla godina

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva RS na javni poziv za dodjelu sedam miliona maraka podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini prijavilo se 267 privrednih subjekata. Od tog broja njih 207 ispunilo je uslove za dobijanje tih podsticaja.

Izvor:Glas Srpske/FOTO: Glas Srpske