Srbija ukida carinu na uvoz prasadi

11.01.2023. - Privreda
Odlukom Vlade Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema riječima resorne ministarke Jelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji. 

– Ova mjera je donesena kao mjera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procjenama i analizama za prethodne dvije godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi – rekla je ministarka Tanasković.

Dodala je da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cijele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmjeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanaskovićeva je istakla da će se ovim mjerama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primjena, uvezu kvalitetnu prasad.

Prema njenim riječima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Sputnik/Glas Srpske