Novac u krizi čuvaju investicije | Bijeljina.com

Novac u krizi čuvaju investicije

12.10.2022.
Prerađivačka industrija u Srpskoj i u kriznom vremenu okrenula se investicijama, što potvrđuju milionska ulaganja u obezbjeđenje savremenih mašina i proizvodnih linija, kako bi unaprijedili proizvodnju, otvorili nova radna mjesta, ali i sačuvali vrijednost novca.

S ciljem podrške preduzećima iz prerađivačke industrije Vlada RS je obezbijedila podsticaj za direktna ulaganja u ovoj godini u iznosu od 13,5 miliona maraka. Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.560 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 78 miliona KM. Najviše investicija, čak 26,3 miliona maraka, realizuje se u sektoru metalske i elektroindustrije, a zatim slijedi sektor drvne industrije sa 24,7 miliona KM.

– Ove godine 15 privrednih subjekata realizovalo je investicije veće od milion KM i to iz oblasti metalske, hemijske, drvne i industrije papira – istakli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

U preduzećima ističu da bi se bez podsticaja mnogo teže upuštali u milionske investicije.

Direktor i vlasnik preduzeća “Tikt manufaktura” iz Gradiške Krešimir Bodrožić rekao je da nastoje robotizovati proizvodnju, projekat je vrijedan 425.000 KM, a kroz podsticaj će dobiti oko 98.000 KM.

– Cilj je da produžavamo produktivno vrijeme mašina, da smanjimo fizički rad zaposlenih, a povećamo umni. Želimo da povećamo stepen kvalifikacije unutar firme. Na taj način i prihodi će biti mnogo veći, a samim tim veća je mogućnost da radnike više platimo – kazao je Bodrožić.

Menadžer u preduzeću Zanatstvo “LIM-BRA-MARK”, koje se bavi mašinskom obradom metala, Mirko Marković rekao je za “Glas Srpske” da su kupili laserski sjekač metala.

– Riječ je o savremenoj mašini koja će nam olakšati poslovanje, ali i prekratiti put do novih proizvoda, usluga i tržišta. To apsolutno znači i otvaranje novih radnih mjesta. Teško je uopšte doći do kvalifikovane radne snage, ali moramo zaposliti nekoga ko će upravljati tom mašinom. Osim toga, proizvod koji uradi ta mašina je zapravo poluproizvod, za čiju je finalizaciju potrebno još radnika – ispričao je Marković.

Dodao je da je vrijednost mašine oko 160.000 maraka, te da su kroz podsticaj dobili skoro 38.000 maraka.

– Kriza je stvorila i neke nove mogućnosti za naše firme. Osim toga, novac gubi vrijednost i bolje je uložiti ga u mašinu nego da propadne – kazao je Marković.

Direktor firme “ZO-ŽI” Vladimir Živković rekao je da je vrijednost projekta 956.400 maraka, te da su kroz podsticaj dobili nešto više od 126.000 maraka.

– Riječ je o nabavci i instaliranju linije za proizvodnju armaturnih mreža. Nova proizvodna linija otvara i nova radna mjesta – kazao je Živković i dodao da su raspisali konkurs za prijem pet radnika.

Korisnici

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS istakli su da se na javni poziv za dodjelu podsticaja prijavilo 312 privrednih subjekata, od čega je 238 dostavilo prijave koje su blagovremene i ispunjavaju sve opšte i posebne uslove javnog poziva.

– Posmatrano po sektorima najviše korisnika podsticaja je iz drvne industrije, 77, zatim slijedi metalska i elektroindustrija sa 74 korisnika i 35 iz tekstilne i obućarske – naveli su u resornom ministarstvu.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske