Na trećoj licitaciji imovina “Top farm” iz Nove Topole biće ponuđena za 3,8 miliona KM

11.06.2022. - Privreda

Imovina nekadašnje svinjogojske farme “Top farm” iz Nove Topole biće ponuđena za 3,8 miliona maraka na trećoj licitaciji, koja bi trebalo da bude održana idući mjesec.


Rekla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica svinjogojske farme Nataša Kosić, pojasnivši da se nakon dvije neuspjele licitacije imovina stečajnog dužnika prodaje u paketu, kao cjelina, na trećoj po cijeni koja predstavlja trećinu procijenjene vrijednosti imovine. Ona je dodala da bi oglas za treću licitaciju trebalo da bude objavljen krajem ovog mjeseca.

Na dobošu će biti zemljište ukupne korisne površine 247.343 metara kvadratna, te 33 objekta, od kojih 21 objekat za tov svinja, 11 pomoćnih i upravna zgrada.

Kosićeva ističe da je imala tri poziva zainteresovanih.

“Svi su zainteresovani za kupovinu farme u cjelini, ali im je cijena za sada još previsoka, tako da vidjećemo šta će se dalje dešavati”  istakla je Kosićeva.

Dodala je da nastoje imovinu održati u što boljem stanju, a nedavno je sve pokošeno i uređeno.

Na prvoj licitaciji koja je održana u martu ove godine nije bilo zainteresovanih za kupovinu imovine stečajnog dužnika po cijeni od 11,5 miliona maraka, a nije uspio ni drugi pokušaj mjesec kasnije kada je imovina nekadašnje svinjogojske farme bila ponuđena za 5,7 miliona maraka.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja prošle godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih. Sve dok životinje nisu rasprodate, polovina od tog broja radnika je bila na farmi. Prodajom opreme u preduzeću lani je obezbijeđeno oko 97.000 KM, a dio tog novca iskorišćen je za osiguranje imovine, kao i za isplatu plata portirima, koji dežuraju 24 časa.

Lokacija
Svinjogojska farma se nalazi uz magistralni put Banjaluka – Gradiška. Od graničnog prelaza u Gradišci sa Republikom Hrvatskom udaljena je oko 12 kilometara, a od međunarodnog aerodroma Banjaluka 25 kilometara. Nekretnine imaju obezbijeđen prilaz direktno sa magistralnog puta, a do objekata vodi pristupni put koji je u sklopu kompleksa farme.

 

izvor:nezavisne/FOTO:Capital