Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

02.09.2023. - Privreda

U Republici Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 931.650 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili 13,8 odsto manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

 

Najviše je proizvedeno trupaca i to u masi od 351.584 metra kubna od četinarskog i 161.140 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima je i 264.611 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, 88.413 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku obradu, drvene ploče.

U Republici Srpskoj je za sedam mjeseci ove godine prodato ukupno 885.127 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 17,8 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić rekao je Srni da su uzrok smanjenja proizvodnje šumarstva za sedam mjeseci ove godine vremenske prilike s kraja zime i gotovo cijelog proljeća, kada je bilo mnogo kišnih dana, što je otežalo sječu i izvlačenje sortimenata do šumskih stovarišta, navodi “Srna”.

“Na pad proizvodnje uticao je i nedostatak radne snage kod izvođača poslova u šumarstvu. Sada je teško nadoknaditi proizvodnju u tekućem periodu i pretpostavljam da ova godina neće biti završena sa stoprocentnim ispunjenjem proizvodnog plana”, naveo je Andrić.

Andrić je ocijenio da uzročno-posljedično na pad prodaje utiče i smanjenje proizvodnje, kao i to što je došlo do prelivanja smanjenja tražnje drvoprerađivačkog sektora za njihovim proizvodima, tako da automatski i taj sektor ima manju tražnju za drvnim sortimentima.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Pixnio