Hrana iz Srpske osvaja i grčko tržište

13.05.2023. - Privreda

Izlazak na velika, međunarodna tržišta cilj je svakog preduzeća, ali i države jer na taj način jača domaća ekonomija, čega su svjesne i kompanije iz Srpske, pa se tako odskoro prvi put na rafovima u Grčkoj mogu naći prehrambeni proizvodi koji nastaju u pogonima jedne prnjavorske firme.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju kažu da Grci prvi put imaju mogućnost da kupe proizvode iz Srpske. Ističu da je cijelu priču pokrenulo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj te da je led probila firma iz Prnjavora koja je na grčko tržište ušla sa širokom lepezom svojih proizvoda.

– Na marginama sajma “Freskon”, koji je nedavno održan u Solunu, dogovorili smo se o saradnji i prvi gotovi proizvodi iz Srpske sada su na policama grčkih marketa. Koliko je to važno, pokazuje činjenica da Srbija, koja ima veću privrednu razmjenu sa Grčkom, trenutno nema svoje proizvode u njihovim marketima – rekao je ministar za evropske integracije Zlatan Klokić.

Prehrambeni proizvodi pod nazivom domaćeg brenda “Bonito” našli su se na policama “Masutisa”, najpoznatijeg i najvećeg marketa u Grčkoj, koji je rasprostranjen širom zemlje i ima 389 prodajnih objekata.

– Ovo je samo početak i u narednom periodu planiramo da počnemo pregovore o plasiranju proizvoda i u drugim grčkim marketima. Isto tako, ponosni smo što je ovo prvi put da naši ljudi u toj zemlji mogu daleko od otadžbine kupovati domaće – istakla je šefica Predstavništva Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović.

I Predstavništvo u Austriji dogovorilo se o saradnji sa trgovačkim lancem “Špar”, tako da i stanovnici te zemlje ubuduće mogu kupovati proizvode iz Prnjavora.

– U razgovoru sa našim građanima često čujem da im dostupnost omiljenih prehrambenih brendova iz Srpske, Srbije i ostatka regiona mnogo znači. Osim kvaliteta i potrošačkih navika, važan segment predstavlja i emotivna vrijednost brenda. Te činjenice svjesni su i austrijski trgovački lanci. Dostupnost naših proizvoda donosi višestruke benefite kako za naše građane, tako i za austrijske trgovačke lance – rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Eksport menadžer prnjavorske kompanije “Mladegs pak” Mirko Malešević kaže da su izlaskom na grčko tržište povećali prisustvo u inostranstvu te da se njihovi proizvoda mogu kupiti u 25 država širom svijeta.

– Kompanija “Mladegs pak” je u tekućem kvartalu ove godine imala stopu rasta izvoza od 85 odsto u odnosu na lani. Inicijalni rezultati prodaje pokazuju da smo na pravom putu i da naši proizvodi i kvalitet koji nudimo pronalaze put do trpeze grčkih potrošača – rekao je Malešević.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za “Glas” da je za domaće kompanije od izuzetnog značaja da izađu na zapadnoevropsko tržište.

– Za našu ekonomiju tržište EU je najznačajnije jer gotovo 80 odsto našeg izvoza ide u Uniju, mahom Italiju, Njemačku, Sloveniju i Hrvatsku. Veoma je značajno da na jednom zahtjevnom tržištu kao što je grčko, gdje su prisutne gotovo sve svjetske kompanije, i “Bonito” plasira svoje proizvode. To je ogroman uspjeh za tu kompaniju, ali i podstrek i otvorena vrata drugim preduzećima iz Srpske – rekao je Račić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić navodi da je izlazak na strano tržište dokaz kvaliteta kompanije, odnosno da cijenom i kvalitetom proizvoda može biti konkurentna ino-proizvodima.

– Svako ko želi uspješno preduzeće nastoji da izađe u svijet jer su to sigurnija tržišta od našeg. Jedan od najvažnijih zadataka svake kompanije jeste da obezbijedi izvoz jer donosi realnu novu vrijednost – kazao je Trivić.

Spoljnotrgovinski bilans

Goran Račić kaže da je izlazak na strana tržišta važan jer pozitivno utiče na spoljnotrgovinski bilans.

– Ukupan spoljnotrgovinski bilans odraz je snage naše ekonomije. Izvoz iz Srpske iz godine u godinu raste, i u posljednjih sedam, osam godina znatno smo popravili pokrivenost uvoza izvozom. Za veće promjene treba vremena, ne može preko noći, ali moramo razvijati konkurentnost domaće ekonomije i tražiti mogućnosti i nova tržišta – rekao je Račić.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Pixabay