Žetva ječma u Semberiji

17.06.2022. - Izbor urednika

 Ovogodišnja žetva ječma u Semberiji, koji je jesenas bio zasijan na površini od oko 2.700 hektara, privodi se kraju. Prosječan prinos iznosi oko pet tona po hektaru i za oko dvadesetak odsto manji je od prošlogodišnjeg, jer, zbog nedostatka vlage u zemljištu tokom proljeća, nije došlo do potpunog nalivanja zrna. 

Na parcelama Poljoprivrednog dobra “Semberija” završena je žetva merkantilnog ječma, a ostala je još manja površina pod sjemenskim ječmom, koji je bio vlažan i koji uskoro treba požnjeti, kaže Dražen Jović, šef ratarske proizvodnje na ovom poljoprivrednom imanju.

“ Mi smo jesenas ukupno zasijali oko 70 hektara ječmom. Prinos je iznosio oko šest tona po hektaru, a zadovoljavajuća je i hektolitarska vrijednost koja je iznosila 63. Ječam ćemo iskoristiti za ishranu stoke na našoj farmi”, kaže Jović.

Tamara Starčević, direktor “Novog Žitoprometa” kaže da je ovo preduzeće počelo otkupljivati ovogodišnji rod ječma, po cijeni od 57 pfeniga za kilogram.

“ Sve što otkupimo, mi ćemo odmah isplatiti. Što se tiče otkupne cijene pšenice, ona još uvijek nije dogovorena”, kaže Tanja Starčević, napomenuvši da ukupan smještajni kapacitet “Novog žitoprometa”za žitarice u silosima i skladištima iznosi do 40.000 tona.

Bijeljina.com