Zbog padavina i poplava najviše stradalo voće i pšenica

13.06.2023. - Poljoprivreda

Godina nije dobro počela za poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini, duga zima i ljeto koje kasni zasadima nije donijelo nikakvu korist.

 

Ulagajući veliki rad i trud, kao i svake godine poljoprivrednici su posadilli velike količine voća, povrća, ječma, zobi i pšenice.

Jedan dio Hercegovine skroz je uništen zbog grada koji je polomio zasade proljetnih jagoda, i stabla trešanja.

Mašine ne mogu pristupiti zemlji

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Nedžad Bićo je istakao da zbog jako loših vremenskih uslova, poljoprivrednici ne mogu ni sa mašinama poristupiti zemlji, a evo zbog čega:

“Situacija je gora nego što je bila prethodna dva mjeseca. Trenutačna situacija je jako loša u svim kantonima u našoj državi, a naročito u Tuzlanskom Kantonu. Teočak i Sapna su poplavljeni, stotine metara usjeve je odnešeno, i nema ništa od toga. Pšenica u Posavini skoro i da je nema, dakle, situacija nije ni malo dobra.

Ide žetva, vrijeme kada trebamo dizati plodove, ali nažalost nećemo to moći odraditi. Prvo i osnovno, mi ne možemo ni prići mašinama u zemlju, od silne vlage i količine blata. Neizvodiva je situacija, svo voće koje je trebalo sada biti na gradskim tržnicama, neće ga biti, uništeno je, od jagoda i trešanja je jako malo plodova ostalo, prvo od nedostatka sunca, drugo zbog vlage, i treće zbog pretjeranih padavana, kazao je Bićo.

Upitan kvalitet proizvoda

Njegov kolega iz Semberije, Savo Bakajlić potvrdio je informaciju o problemima s kojim se suočavaju poljoprivrednici u BiH.

“Velika količina padavina prouzrokovala je poplave širom zemlje, a naši ratari i voćari su u problemima, tek o šteti da ne govorimo. Što se tiče Semberije, najviše problema su napravile poplave, od kojih je proizvodnja pšenice će biti upitna, jer poloprivredni proizvođači ne mogu ni raditi zbog loših vremenskih uslova”, rekao je Savo Bakajlić.

“I da odrade, bit će upitan kvalitet tih plodova, voća, povrća, pšenice, nije uopće bitno. Šta više reći, imali smo problema i sa mrazevima u rano proljeće, probleme sa štetočinama, a evo sada su nas i poplave pogodile”, poručio je Bakajlić te dodao:

“Ratari i povrtlari su u problemima, ne znaju šta ih dalje čeka. Ja znam samo jedno, a to je da će doći do nedostatka hrane. I ovako smo u problemu, jer je uvoz preplavio naše markete, police su ispunjene uvoznim proizvodima, a naše domaće je uništeno, a poplave sav trud i rad samo mogu dodatno uništiti. Sudeći prema vremenskoj prognozi ne piše nam se dobro, a u slučaju da se desi obrat, tj. da naglo prigrije, nama će biti još gore”, zaključio je naš sagovornik.

 

izvor/FOTO:RadioSarajevo