Zaštititi jedinstveni gatački kajmak iz mješine

01.05.2023. - Poljoprivreda

Za jedinstveni gatački kajmak iz mješine, koji se po tradicionalnoj recepturi pravi u Gacku i obližnjim dijelovima Hercegovine, pokrenuta je inicijativa za zaštitu i promociju, da bi se podstakla njegova veća proizvodnja, a javnost šire upoznala sa tim kvalitetnim proizvodom, izjavila je Srni predsjednik Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović.

 

“Gatački kajmak nedavno je promovisan i na zvaničnom sajtu EU za zapadni Balkan, a njegova promocija i brendiranje su veoma bitni za opštinu i ovu regiju, u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih djelatnosti”, istakla je Milovićeva.

Ona je napomenula da gatački kajmak iz mješine sada pravi petnaestak žena iz tog udruženja i da ga ima malo na tržištu, pa žele da ga zaštite i podstaknu i druge da ga proizvode. Milovićeva je istakla da se taj kajmak najviše prodaje na pijacama i servira u obližnjim restoranima.

Milovićeva je navela da je Udruženje pokrenulo inicijativu za zaštitu geografskog porijekla gatačkog kajmaka iz mješine u saradnji sa opštinom, a zatim je realizovan i projekat sa EU o njegovoj proizvodnji i brendiranju, s tim da planiraju da rade i specifikaciju da bi dobili rješenje o zaštiti.

Ona je rekla da postoji jedinstven, tradicionalan, način pravljenja gatačkog kajmaka iz mješine tako što se mlijeko prvo prokuva, odnosno uzvari, a zatim ostavi da tako stoji od 24 do 48 časova da bi se kajmak uhvatio.

“Zatim se kajmak skida, stavlja u kace i soli, gdje stoji oko 20 dana da bi se ocijedio i onda prebacuje u mješine na dozrijevanju oko dva mjeseca, što mu daje karakterističan ukus i aromu”, pojasnila je Milovićeva.

Ona je napomenula da je to udruženje osnovano prije dvije godine i da okuplja 25 članova, uglavnom žena sa sela, koje se prevashodno bave proizvodnjom mlijeka, kajmaka i mliječnih proizvoda.

 

izvor:Srna/FOTO:Agromedia