Za samozapošljavanje žena sa sela 230 000 KM

06.09.2022. - Poljoprivreda
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić uručio je  rješenja o dodjeli podsticaja za samozapošljavanje 45 žena sa sela, kojima će biti uplaćeno po 5.000 KM bespovratnih sredstava.

“Riječ je o ukupno 230.000 KM bespovratnih sredstava. Posljednjih 10 godina raste broj žena koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Žene su 2010. godine držale samo četiri odsto poljoprivrednih gazdinstava, a sada je taj broj povećan na 16 odsto, što znači da mjere podrške daju pozitivan efekat” , rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da resorno ministarstvo već nekoliko godina realizuje mjere koje favorizuju gazdinstva koja vode žene i da je krajnji cilj da se podrže oni koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

Nezaposlena majka sedmoro djece iz Rastoke kod Ribnika Nataša Petrović je rekla da će 5.000 KM iskoristiti za kupovinu plastenika koji će koristiti za podmirivanje porodičnih potreba i za proširenje proizvodnje u budućnosti.

Rješenje o dodjeli podsticaja uručeno je i mladoj Nataši Džakić iz Šipova koja je po završetku školovanja odlučila da ostane u selu sa porodicom koja se bavi stočarstvom i proizvodnjom sira.

” Zahvaljujem ministru za ukazanu pomoć. Mi dnevno proizvedemo oko 20 litara mlijeka, pravimo domaći sir za stalne kupce, a sada imamo priliku i da nabavimo agregat, pumpu za vodu i frižider ” rekla je Džakićeva.

 

izvor:Srna/FOTO:Srna