Više od 700 poljoprivrednika apliciralo za nabavku traktora

30.03.2023. - Poljoprivreda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se za desetak dana koliko traje javni poziv za poljoprivredna gazdinstva da apliciraju za kapitalne investicije prijavio 701 poljoprivredni proizvođač za nabavku traktora, na šta je ponosan.

"Više od 700 poljoprivrednika apliciralo za nabavku traktora"

Višković je istakao da je Vlada sufinansira sa 30 odsto, a da nabavka traktora može da bude 50 odsto jeftinija od nabavne cijene.

“Ponosan sam na činjenicu da u našoj poljoprivrednoj proizvodnji toliko ima ljudi koji su mogli da izdvoje ta sredstva”, rekao je Višković za RTRS.

On je napomenuo da je za četiri godine prošlog mandata ukupno nabavljeno 1.000 traktora, a da su do sada na javni poziv aplicirali i za nabavku oko 2.000 priključnih mašina, oko 30 novih objekata.

Premijer je ukazao da se domaća proizvodnja mora zaštiti, te da će Republika Srpska i njene institucije tražiti u Savjetu ministara da se kontroliše uvoz i da se poljoprivrednik zaštiti od nekontrolisanog uvoza.

Višković je rekao da su sa Evropskom komisijom koncipirali uredbu vezanu za energetski siromašne kupce gdje očekuju da bude obuhvaćeno od 50.000 do 60.000 domaćinstava u Republici Srpskoj koji će dobiti određena sredstva za nabavku energenta za grijanje.

“Slobodan je izbor šta će ko uzeti, ta novčana sredstva biće jednokratna i naša procjena da će biti iznad 200 evra po domaćinstvu”, rekao je Višković

 

izvor:RTRS/Nezavisne/FOTO:Pixabay