Vinogradari zadovoljno trljaju ruke, kvalitet grožđa nikad bolji

25.08.2022. - Poljoprivreda

Suša ove godine nije loše uticala na sve voće, povoljna je bila za grožđe, a prema riječima vinogradara, iako će prinosi biti nešto manji, kvalitet grožđa je nikad bolji, a to je upravo ono što je potrebno za kvalitetno vino.


Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je ova godina izuzetno povoljna za vinogradare.

“Ova sušna godina je prijala vinovoj lozi i  bila je  veoma povoljna za vinogradare, imali su dovoljno sunca i kiše”, rekao je Dojčinović i dodao da će ovo biti jedna od rekordnih godina po prinosima.

“Ova godina je vinogradarima mogla da ponudi sve što njima treba, prema tome smatram da je prošla godina takođe bila dobra, ali ova će biti duplo bolja”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, najveći broj vinograda nalazi se u Hercegovini jer je to idealno područje za vinogradarstvo.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije “Vukoje” iz Trebinja, za “Nezavisne novine” ističe da je ovogodišnji kvalitet grožđa odličan.

“Kada govorimo o vinogradima i kvalitetu grožđa za ovu godinu, mi smo veoma zadovoljni. Suša nije uticala u tolikom obimu, prinos će biti nešto slabiji, ali to nije ništa u odnosu na kvalitet koji je ove godine izuzetan”, rekao je Vukoje.

Kako je dodao, sisteme za navodnjavanje su koristili kada je dolazilo do nedostatka vode.

“Naravno da su zbog velikih suša prinosi nešto niži, ali naša vinarija je poznata kao proizvođač najboljih vina, a najbolje vino ćete dobiti upravo od kvalitetnog grožđa”, kazao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sigurno je da će berba ove godine biti jedna od najboljih.

“Berba je polako krenula, mi smo i ovim prvim rezultatima veoma zadovoljni”, ističe Vukoje, dodajući da su sve sorte jednako dobro rodile, a da se kraj berbe očekuje krajem oktobra.

Kako su za “Nezavisne novine” kazali iz vinarije “Jungić” iz Čelinca, berba u njihovim vinogradima trebalo bi da krene uskoro.

“Berba još nije krenula zbog loših vremenskih uslova, ali čim vrijeme bude stabilnije, očekujemo početak ovogodišnje berbe”, kazali su iz ove vinarije.

Kako su dodali, ove godine nisu imali većih problema sa vinovim lozama.

“Dok god ne bude gotova berba, ne možemo sa sigurnošću da kažemo koje sorte su najbolje rodile, ali mi svakako očekujemo dobar prinos svih sorti”, navode iz ove vinarije i nadaju se da će ih vrijeme poslužiti s obzirom na to da berba kreće uskoro.

“Ovogodišnja berba trebalo bi da bude jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina”, kazali su iz ove vinarije.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Nezavisne