Veći dio godišnjeg odmora provedem u voćnjaku

26.05.2023. - Poljoprivreda

Čedomir Radovanović, elektroinženjer po struci, zaposlen u Domu zdravlja Bijeljina, već godinama na očevom imanju u Velikoj Obarskoj uzgaja jagode. Prije pet godina podigao je i zasad trešnje, uglavnom italijanske sorte, na površini od jednog hektara. Ovog proljeća i ljeta očekivao je punu berbu trešnje, ali su neke sorte već pretrpjele štetu na plodovima u procentu od oko četrdeset odsto. 

 

 Ovih dana počela je berbe najranijih sorti trešnje u Radovanovićevom voćnjaku.  

“Berba kasni pet do sedam dana. U prvom talasu, zbog kiše koja je pala prije desetak dana, plodovi su popucali i nisu bili iskoristivi. Sada odbacujemo te oštećene plodove i beremo ono što je zdravo i kvalitetno. U optimalnim uslovima berba je trebalo da krene oko petnaestog maja. Trulež plodova prevenira se u redovnom programu zaštite. Pucanje plodova, zbog kiše, teško se može izbjeći. Za taj problem rješenja nema. Svakodnevno sam učio o voćarstvu, uzgoju jagode i trešnje. Praktične savjete o voćarstvu dobijao sam od iskusnijih mještana, onih koji su tu školu davno savladali. U aprilu je vrijeme bilo hladno, bilo je snijega, tako da je bilo i lošije oprašivanje cvijeta. Zbog toga i na poznijim sortama očekujemo slabiji rod. Ukoliko šteta bude između 30 i 40 odsto, onda će to biti jedna dobra godina za ovaj voćnjak.  

Za jedan hektar zasada trešnje treba investirati 30.000 KM 

Planiram da najesen zasadim trešnje na još jednom hektaru. Takvi su trenutni planovi, ali, tek na jesen ću imati jasniju predstavu o tome. Za jedan hektar zasada trešnje treba investirati oko 30.000 KM”. 

 Radovanović kaže da novi zasad trešnje planira da organizuje tako da bi imao i jeftiniju berbu, jer jedino na takav način može očekivati i određenu zaradu. 

“Ovo je najkvalitetnija trešnja koja je u ovom trenutku proizvedena u Semberiji. Imam neke stalne kupce i trešnju plasiram po cijeni od osam KM po kilogramu. Prodajna cijena je uvijek upitna, kako zbog plasmana, tako i zbog troškova berbe. Odustao sam od proivodnje jagode, jer je ovogodišnja cijena slična prošlogodišnjoj, a ulog je udvostručen u odnosu na prošlu godinu”, kaže Čedomir Radovanović, po struci elektroinženjer, istovremeno i uspješan  proizvođač voća.  

U Semberiji je proizvodnja hrane prioritet nad prioritetima  

“ Živimo u kraju u kojem je proizvodnja hrane prioritetna grana privrede. Šteta je, pored redovnih poslova u struci, ne iskoristiti i to slobodno vrijeme u kojem se može proizvesti nešto korisno. Osim pet do šest dana na moru, koje provedem tokom ljeta s porodicom, ostatak godišnjeg odmora provedem u voćnjaku”. 

 Što se tiče sezonske berbe voća i angažovanja berača trešanja za ovaj posao, Čedomir kaže da je trenutna satnica sedam KM. 

“ Mlađu radnu snagu, koja bi puno radno vrijeme provela u berbi, ne možemo pronaći. Angažujemo starije berače koji u voćnjaku provedu četiri do pet sati, što je dobro i za nas i za njih koji to rade”, kaže Čedomir Radovanović.

 

Bijeljina.com