Usljed velike vlažnosti zemljišta bujaju korov i biljne bolesti

29.05.2023. - Poljoprivreda

Nestabilno i kišovito vrijeme tokom maja, ali i u aprilu, s velikom količinom padavina, značajno je usporilo sjetvu, sadnju, rast i razvoj biljaka na njivama, bilo da su u pitanju žitarice, pšenica, kukuruz ili povrće na otvorenim površinama.

Radmila Nešković, viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kaže da se pšenica suočila sa oboljenjem „žuta rđa“, a postoji velika mogućnost da usljed velikih količina vlage na njivama oboli i od fuzariuma.

„U vrijeme cvjetanja pšenice nije bilo moguće izvršiti tretiranje, jer je tada kiša neprestano padala. Što se tiče kukuruza, sve zavisi od kvaliteta zemljišta. Na kvalitetnom zemljištu biljke dobro napreduju, dok na takozvanim „težim“ zemljištima, gdje se voda duže zadržava, ima problema sa razvojem biljaka i velika vlaga negativno se odražava na „disanje“ biljaka, njihov rast i razvoj.

Što se tiče povrća, kasnilo se sa rasađivanjem povrća, jer su parcele dugo bile natopljene vlagom. Žale se i duvanari, jer kasni sadnja duvana, a biljke za rasad ne mogu dugo opstati i propadaju“, kaže Radmila Nešković.

Bijeljina.com