Toplo vrijeme raduje građane, ali ne i poljoprivrednike

04.01.2023. - Poljoprivreda
Ovih dana u Srpskoj ali i regionu neuobičajeno je toplo vrijeme.

 

Temperature idu i do 20 stepeni, dok se širom Evrope obaraju temperaturni rekordi.

Dosta ljudi pozdravljaju ovakvo vrijeme jer će imati uštedu u trošku električne energije, ali ne i poljoprivrednici i voćari koji su zabrinuti da će rod podbaciti.

U Republici Srpskoj 2022. godina i prvi dani nove 2023. godine definitivno su najtopliji otkako se vrše mjerenja.

“Ako posmatramo period od prethodnih 30 godina temperatura je za 1,5 stepeni veća od prosjeka. Decembar je takođe najtopliji decembar otkad se vrše mjerenja. Takođe, najtopliji je 31. decembar kada je temperatura prešla 20 stepeni” ističe Milica Đorđević, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Nekima odgovara ovakvo toplo vrijeme, ali ne i poljoprivrednicima, posebno voćarima. Sa strepnjom prate meteorološke prognoze. Visoke temperature nikako ne pogoduju voćkama koje bi sada trebale biti u fazi zimskog mirovanja.

“Sada treba da nastupi ono pravo mirovanje, zimsko. Skupljanje inaktivnih niskih temperatura su upravo presudne za kvalitet i cvjetanje i zametanje broja kvalitetnih listova, koje kasnije treba da hrane voćke, a plodovi da budu kvalitetni, sočni i puni šećera” upozorava voćar iz Gradiške Nebojša Adžić.

Za glavu se drže i turistički radnici jer snijega nema na skijalištima. Dovoljno ga nema čak ni na švajcarskim Alpama.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države suočile su se sa pravim ledenim dobom! Razlog takvim dešavanjima struka vidi u globalnim klimatskim promjenama. Upozoravaju da nas čekaju sve toplije zime.

“Na žalost, te se prognoze ostvaruju tokom ove zime. Očekivati je svakako da će krajem zime biti snijega, na planinama svakako. Ali, ono što se dešava danas direktno je posljedica globalnih klimatskih promjena koje su uslovile povećanje temperature i promjenu ostalih klimatskih elemenata” ističe klimatolog Goran Trbić, prenosi RTRS.

I narednih dana čeka nas toplo vrijeme, dok se zahlađenje predviđa tek u drugom dijelu januara.

Ali, ni to neće biti dugo, bar tako kažu meteorolozi.

 

izvor:RTRS/Glas Srpske/FOTO:Agencije