Stagnira uzgoj svinja i proizvodnja mesa

24.01.2023. - Poljoprivreda

Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa na području Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara, koji su posljednjih godina imali ulaznu putanju, sada stagniraju zbog situacije na tržištu na koju su uticala dešavanja u svijetu, rekla je Radmila Cvijić iz dobojskog resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

 

“Imamo stagnaciju, možda je čak i smanjen broj krmača i suprasnih nazimica. Kod proizvođača prisutan je strah kako će se dalje odvijati stanje na tržištu, a tu su i poskupljenja”, rekla je Cvijićeva na predavanju o situaciji u svinjarstvu koje je održano u Obudovcu kod Šamca.

Cvijićeva je, kako navodi Srna, pojasnila da su danas razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima o stanju u svinjarstvu i o mjerama kojim je moguće poboljšati ovaj sektor.

“Ministarstvo pomaže podsticajima u poljoprivredi, a u ovom sektoru imamo podsticaj na suprasne krmače i nazimice, te svinje u tovu”, navela je ona, dodavši da su proizvođačima dostupne i druge mjere kao što je dizel-gorivo, regres za pšenicu i drugo.

Predavanje su organizovali resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske – poslovna jedinica Doboj i Udruženje svinjogojaca “Posavina” iz Obudovca.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Posavina” iz Obudovca Bojan Sailović rekao je da ovakva predavanja znače mnogo za manje proizvođače da iznesu aktuelne probleme na svojim farmama.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Bijeljina.com