Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj? | Bijeljina.com

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

02.06.2023.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj unaprijediti poljoprivredno zadrugarstvo.

 

Zakonske norme, kroz izmjene i dopune daće mogućnost i stranim i domaćim fizičkim licima da budu zadrugari u Srpskoj, omogućiti ulaganja svježeg kapitala u poljoprivredni zadružni sektor, preciznije i jasnije definisati status zadrugara, omogućiti i druge oblike udruživanja u složene zadruge, definisati raspodjelu ostvarenog profita poslovanjem zadruge, čime bi se šire i jasnije na inovativniji način definisala važna pitanja za veću efikasnost zadružnih aktivnosti, a što bi svakako bio i opšti interes, kažu u Vladi Srpske.

Predloženim rješenjima izvršena je podjela poljoprivrednih zadruga na opšte, specijalizovane i složene zadruge, a njeni osnivači, pored domaćih, mogu biti i strana fizička lica.

Osnivači ne mogu biti članovi zajedničkog domaćinstva.

Lica koja pristupe zadruzi poslije njenog osnivanja imaju jednak status kao i osnivači zadruge.

Preciznije su propisane odredbe izbora organa upravljanja i rukovođenja, čime se onemogućava istovremeno vršenje više funkcija u zadruzi od strane jednog lica.

Nacrtom zakona očekuje se pozitivan uticaj na poslovni ambijent, bolja organizacija zadruga i poslovnih aktivnosti zadružnog sektora, veća podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, veće investiciono ulaganje u zadruge, veća dostupnost i korišćenje resursa i nepokretnosti koje su prenešene na jedinice lokalne samouprave.

“Predloženim izmjenama i dopunama podstiče se poslovna aktivnost zdravih zadruga, a time i efikasnije korišćenje budžetskih sredstava”, napominju iz Vlade.

 

izvor:ATV