Smanjuje se broj zaraženih imanja u Srpskoj | Bijeljina.com

Smanjuje se broj zaraženih imanja u Srpskoj

08.09.2023. - Poljoprivreda

Intenzitet zaraze afričke kuge svinja, kao i broj sumnjivih imanja u Srpskoj, drastično se smanjuje u odnosu na prethodni period.

 

svinje

– Ovi podaci govore u prilog tome da virus ulazi u neku fazu slabljenja i slabije prenosivosti na druga imanja, što je dobar podatak za afričku kugu svinja – izjavio je Knežević.

 

Dragan Knežević
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dodaje da je najviše slučajeva zaraze i dalje na teritoriji Bijeljine, gdje je zaraza prvi put i registrovana, ali i tu je sada višestruko smanjen broj sumnjivih imanja.

– Sada radimo više vrsta testova, i životinja koje idu na klanje, kao i uzoraka mesa i mesnih prerađevina sa graničnih prelaza, a na osnovu odluke Kancelarije za veterinarstvo BiH o dodatnoj provjeri sirovina i proizvoda iz uvoza. U tom smislu nam je povećan broj uzoraka, ali u onom ključnom smislu, direktne borbe protiv bolesti, imamo drastičan pad broja uzoraka sa sumnjivih imanja – pojasnio je Knežević.

I pored pozitivnih trendova, on podsjeća da za ovu bolest nema lijeka, niti vakcina, te nas sigurno i u narednom periodu očekuje borba protiv zaraze.

– To govore iskustva svih zemalja koje su imale afričku kugu svinja. Velika većina odgovornosti je na vlasnicima životinja, a na teritoriji Srpske i BiH u 98 procenata su gazdinstva intenzivnog uzgoja, što znači nebranjen prostor. Sigurno je i da će svinjogojstvo biti drugačije organizovano i da pristup ovoj bolesti mora biti na daleko višoj zaštiti prilikom daljeg uzgoja svinja – precizirao je direktor Instituta Dragan Knežević.

izvor:SrpskaInfo/FOTO: ORLANDO BARRIA/EPA