Smanjeni fond zbog svinjske kuge podiže cijenu prasića

13.09.2023. - Poljoprivreda

Svinjska kuga koja je u prethodnom periodu harala farmama Republike Srpske uticala je na poslovanje većine proizvođača, te je zbog toga, prema riječima naših sagovornika, veoma neizvjesna sezona svinjokolja.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kazao je za “Nezavisne novine” da je situacija teška, pogotovo imajući u vidu slabu kupovnu moć stanovništva.

“Proizvođači su se prepali svinjske kuge, dok su se potrošači prepali da neće biti mesa kad njima bude trebalo. Svjesni smo toga da nam se ne piše dobro, zbog loših vremenski uslova uništena je hrana koju smo pripremali za preostale svinje koje su spasene od kuge”, kazao je Banjac.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, ističe da farmeri trenutno manje tove svinje jer se boje afričke kuge svinja.

“Imamo situaciju gdje je dosta tovljenika eutanazirano, te je zbog toga teško reći šta nas očekuje u sezoni”, kazao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude veća potražnja za svinjama, onda je sigurno da proizvođači neće imati dovoljno za potrebe građana.

“Sigurno je da će cijene biti u laganom usponu, a to sve zavisi od Evropske unije i cijena na svjetskom tržištu, koje će formirati i našu cijenu”, kazao je Maljčić.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, rekao je za “Nezavisne novine” da je u Semberiji prije svinjske kuge bilo oko 45.000 svinja, a od tog broja je zbog zaraze eutanazirano oko 35.000.

Prema njegovim riječima, prazne farme koje su ostale nakon uništavanja svinja su izuzetno loša slika.

“Sve ovo će se odraziti na cijenu, jer kad nešto nemaš da kupiš, ne pitaš koliko košta”, zaključuje Bakajlić.

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatila je prije nekoliko dana dva miliona KM za 201 korisnika po osnovu zaključka Kompenzacionog fonda kao podršku za sanaciju štete i sprovođenje mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja.

Kako su naveli, isplatom od dva miliona KM obuhvaćeno je više od 200 proizvođača iz 10 opština i gradova u Republici Srpskoj kod kojih je registrovana afrička kuga svinja.

“Vlada će posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u kontinuitetu nastaviti da isplaćuje nadoknadu štete nastale pojavom bolesti afričke kuge svinja i troškova sanacije žarišta i terena prema pristiglim zahtjevima”, navode oni.

Izvor: Nezavisne