S većim otkupnim cijenama i podsticajima ulaze u novu sezonu

06.02.2023. - Poljoprivreda

Proizvođači duvana iz Semberije i Posavine mogu se nadati većim otkupnim cijenama duvana u ovoj godini, saopšteno je na tradicionalnom sastanku duvanara sa predstavnicima preduzeća “Duvan” iz Bijeljine koje i ove godine organizuje proizvodnju duvana za stotinjak kooperanata s područja Semberije i Posavine.

Svetozar Mihajlović, predstavnik bijeljinskog “Duvana”, izrazio je  uvjerenje da će u ovoj godini proizvodnja duvana biti na nivou prošlogodišnje proizvodnje.

“Očekujemo da će podsticaji za duvanare biti duplo veći nego što je to bilo u prošloj godini. Postoji mogućnost da kilogram otkupljenog duvana bude subvencionisan sa jednom KM, jer je u republičkom budžetu predviđeno oko 300.000 KM za duvan. Očekujemo da i Gradski Agrarni fond poveća podsticaj za duvan. Mi ćemo pratiti duvanare i obezbijedićemo bonus za ostvareni prinos od 1.500 kilograma po hektaru, zavisno od klase duvana koju dobijemo. Ponudili smo za prvu klasu otkupnu cijenu od sedam KM, za drugu šest KM, za treću pet KM po kilogramu. Za četvrtu klasu ponudili smo 3,8 KM, dok smo za petu klasu ponudili 2,8 KM po kilogramu. To su cijene za oko 43 odsto veće u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da ćemo imati više od devedeset kooperanata sa 200 hektara zasijanih  duvanom”, izjavio je Svetozar Mihajlović.

Aleksandar Bosić iz Gornje Slatine kod Šamca desetak godina bavi se proizvodnjom duvana na porodičnom imanju.

 “Duvan sadim na 1,5 hektara. Repromaterijal je značajno poskupio. Sada su nam ponuđene nešto povoljnije cijene, od 6,50 KM za prvu klasu, 5,60 KM za drugu klasu i 4,70 KM za treću klasu, plus bonus od 50, 40 i 30 pfeniga po kilogramu. Ništa ne mogu govoriti unaprijed. Plin je značajno poskupio, kao i radna snaga. Mi se nadamo regresu na plin, kao što je obezbijeđen regres na gorivo. Koliko god nam daju, puno bi nam značilo”, kaže Aleksandar Bosić.

Dalibor Delić, proizvođač duvana iz sela Pisari kod Šamca, duvan proizvodi  na pet hektara. Kaže da to nije isplativa proizvodnja, međutim, drugog izvora za prehranjivanje porodice nema.

 

 “To nam je osnovna djelatnost. Očekujemo u ovoj godini malo bolje subvencije od resornog ministarstva. Povećane su dnevnice za sezonsku radnu snagu, skup je repromaterijal. Prošla godina je bila loša za nas proizvođače duvana. Ovo će biti još jedna godina u kojoj ćemo testirati isplativost ili neisplativost bavljenja ovom proizvodnjom. Preduzeće “Duvan” ponudilo je korektne otkupne cijene. Za prošlu godinu “Duvan” je dao nenajavljenu subvenciju koja nam je dobro došla. Podsticaj od resornog ministarstva će nam pomoći da i ove godine uđemo u proizvodnju duvana. Otkupna cijena duvana ove godine biće povećana za 15 do 20 odsto, sa podsticajima, dok je proizvodnja duvana skuplja za oko 30 odsto. Nas proizvodnja po hektaru košta oko 10.000 KM. Prošle godine ostvario sam prinos od 2.200 kilograma po hektaru, što nije za pohvalu. Mi u svemu ovome ne računamo angažovanje članova porodice i njihove dnevnice u sezoni. Kada bismo i to računali, teško bi ova proizvodnja bila isplativa”, kaže Dalibor Delić.

Proizvođač  duvana  iz Srednje Čađavice Radeno Jeftić već trideset i tri godine bavi se proizvodnjom duvanom.

“Proizvodio sam duvan na četrnaest hektara, ali sam smanjio tu površinu i trenutno  duvan sadim na oko šest hektara. Uslovi za proizvodnju duvana su sve teži i teži. Repromaterijali su sve skuplji. Ove godine “Duvan” nam nudi nešto povoljniju otkupnu cijenu za duvan prve klase 6,50 KM po kilogramu, plus bonus od 50 pfeniga, što bi iznosilo sedam KM po kilogramu. Uz sve to bili bismo na nekoj pozitivnoj nuli. Ukoliko bude bolji prinos i bolja godina za duvanare, možda će se nešto i zaraditi. To je moja procjena za ovu godinu. Duvan sušim uz pomoć uglja, tako da je to trenutno isplativije u odnosu na plin. Optimista sam, pa, vidjećemo”, kaže Radenko Jeftić.

Sjetva duvana počinje šestog marta, a do tada će duvanari, koji se odluče za proizvodnju duvana u ovoj godini, potpisati ugovore s “Duvanom” i definisati uslove proizvodnje i otkupa.

 

Bijeljina.com