Ponovo kreće izvoz mesa u Tursku

23.05.2022. - Izbor urednika

 

Izvoz mesa u Tursku ponovo kreće,a već sledeće sedmice biće izvezeno oko 600 junadi.

Tokom protekle sedmice održan je sastanak ministara trgovine BiH i Turske na temu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske,kako bi se izbjegla pojava tržišnih viškova.

U okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU , tim Evropske komisije, krajem ovog mjeseca, izvršiće nadzor

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić rekao je za naš portal da na farmama u Semberiji trenutno vlada kolaps,a farmeri trpe gubitke. DOk je jedan dio proizvođača odustao od ove proizvodnje, nakon zastoja izvoza i pretrpljenih šteta protekle godine , drugi dio muku muči kako da prehrani grla na farmama i kome da ih proda”

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, kaže da BiH nema dovoljno mesa ni za domaće tržište.

“Proizvodimo tek 30% domaćih potreba za mesom. I ni to ne može dsa se proda, jer je uvoz nekontrolisan .jedina smo država na svijetu koja izvozi kvalitetno i domaće,a uvozi robu sumnjivog porijekla “-kaže Bićo

Podsjetili su faremeri da je krajnje vrijeme da se zaštiti domaća proizvodnja uvođenjem prelevmana i carina.To je ,kažu,jedininačin da se zaštiti domaći proizvod i poveća proizvodnja.

“Ovo ne vodi nikuda.Još jedan loša godina ,dovešće domaću proizvodnju do potpune propasti “-poručio je Bakajlić.

Podsjetimo, farmeri su prošle godine protestima i blokadom saobraćaja tražili zaštitu domaće proizvodnje ,nakon što Savjet ministara BiH nije usvojio  odluku o zaštiti domaće proizvodnje u vidu uvođenja prelevmana i carinskih stopa na prekomjeran uvoz mesa.

Bijeljina.com