Pomozimo onima koji nas hljebom hrane

30.06.2022.

Gradska uprava Bijeljina, nakon što sa mlinarima ni poslije drugog sastanka nije dogovorena otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice, uputila je poziv za hitan sastanak predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu  zbog rješavanja ovog aktuelnog problema.

Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu za ponedjeljak, četvrtog jula, a odgovor iz kabineta predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića još uvijek nije stigao.

“Cijena pšenice od 82 pfeniga, koliko su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva je mlinarima, dok se poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju po nižoj cijeni zbog velikog rasta cijena goriva i repromaterijala. Aktuelna svjetska ekonomska kriza dodatno je otežala loš položaj poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje”, navodi se u saopštenju za javnost gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića i ističe da je u Semberiji, najvećoj žitnici Republike Srpske i BiH, pšenicom  zasijano oko 14.000 hektara, što je više od 30 odsto ukupnih površina u Republici Srpskoj koje su zasijane ovom žitaricom, tako da ova regija zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja.

Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život sermberskih ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrijednim ljudima, povećavši agrarni budžet sa 1,5 na 1,7 miliona KM u ovoj godini, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri pfeniga po otkupljenom kilogramu pšenice.

Iz Gradske uprave napominju da je razvoj poljoprivrede u nadležnosti viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajendica, te da su sastanci oko dogovora o otkupnoj cijeni pšenice bili gest dobre volje, kako bi se pronašlo  najbolje rješenje.

Bijeljina.com