Poljoprivrednici u FBiH prijete protestima ako ne dobiju pare iz budžeta

10.01.2023. - Poljoprivreda

Poljoprivrednici u Federaciji BiH organizovaće proteste i blokade ukoliko entitetski budžet ne bude usvojen na vrijeme i ne bude odobreno 200 miliona KM za podsticaje poljoprivredi.

– Insistiramo na tome. U suprotnom, organizovaćemo proteste i blokade, bez obzira na to ko bude na vlasti – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

U federalnom budžetu za 2023. godinu za podsticaj poljoprivrede planirano je 160 miliona KM, što je za 50 odsto više nego u 2022. godini, kad je za ovu namjenu izdvojeno 106 miliona KM, ali i znatno niži od 200 miliona KM, koliko traže poljoprivrednici.

Sva udruženja poljoprivrednika u FBiH saglasna su da u zahtjevu za podsticaj u poljoprivredi bude izdvojeno 200 miliona i ne odustaju od toga.

– Јavnost treba da zna da su poljoprivrednici od FBiH posljednji novac dobili još u septembru prošle godine jer je isplata za četvrti kvartal prebačena u 2023 – dodaju iz federalnog Udruženja poljoprivrednika.

Bićo upozorava da u slučaju da budžet ne bude usvojen na vrijeme i FBiH uđe u privremeno finansiranje, poljoprivrednici neće dobiti novac do juna, što bi bila katastrofa jer ih čeka proljećna sjetva, prenijeli su federalni mediji.

 

izvor:Agencije/FOTO:Ilustracija