Podsticaji ratarima veći za 30 odsto

07.06.2022. - Poljoprivreda

Vlada USK ove godine će u poljoprivredu investirati ukupno sedam miliona maraka, a prema riječima Sulejmana Kulenovića, resornog ministra, do sada je oko četiri miliona već uplaćeno na račune ovdašnjih poljoprivrednika.


“S obzirom na to da su poljoprivrednicima bila neophodna sredstva za proljetnu sjetvu, mi smo donijeli jednu privremenu odluku kojom smo im prebacili novac u situaciji kada budžet kantona još nije bio usvojen. Pokazalo se to kao dobar potez, jer smo u uslovima velikih poskupljenja značajno olakšali izvršenje sjetve”, istakao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, svim poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu tokom protekle godine, isplaćen je dodatni milion, pa su ukupna izdvajanja u poljoprivredu do sada oko pet miliona maraka. “Nedavno smo usvojili i odluku o isplati drugih poticaja i sve smo povećali za oko 30 posto, kako bismo kompenzirali troškove u poljoprivrednoj proizvodnji. Također, planirali smo i određena rezervna sredstva u slučaju nekih nepredviđenih situacija”, kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, domaći poljoprivrednici su u nezavidnoj situaciji zbog konkurencije uvoznih poljoprivrednih proizvoda koji su cijenom konkurentniji domaćoj proizvodnji.

“Mi nemamo sistemska rješenja koja bi trebalo da idu sa nivoa države. Kada dospiju dozrijevati plodovi naših proizvođača, tada obično počne i masovan uvoz iz zemalja koje imaju mnogo jaču proizvodnju i sve to obara cijene domaćih proizvoda”, kaže Kulenović. On je dodao kako poljoprivrednici iz USK očekuju i poticaje s federalnog nivoa, a ono što raduje, kako kaže, jesu i povoljne vremenske prilike, koje pogoduju ovogodišnjoj poljoprivrednoj proizvodnje

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Agroklub