Podsticaji najčvršći oslonac poljoprivrednicima u krizi

03.01.2023. - Poljoprivreda

Redovna isplata podsticaja spas je za poljoprivrednike u Srpskoj koji zbog vremenskih neprilika, poskupljenja repromaterijala i prekomjernog uvoza redovno sabiraju gubitke, a 12,7 miliona KM koliko je prošle sedmice leglo na njihove račune siguran je kapital za ulazak u novi ciklus proizvodnje.

Svjesni problema s kojima se svakodnevno suočavaju proizvođači Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS posljednjeg radnog dana 2022. godine isplatilo je 10,76 miliona KM po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela. Isplate su izvršene za ukupno 25 mjera, a najznačajnije jesu one za tov svinja i modernizaciju prerađivačkih kapaciteta za šta je uplaćeno 1,8 miliona odnosno 1,2 miliona KM. Dan ranije isplaćeno je više od dva miliona KM, a te uplate odnosile su se, između ostalog, na premiju za proizvedene i prodate sadnice, soju, regresirano gorivo te za zaštitu zdravlja biljaka.

– Ukupan iznos isplaćenih obaveza iz redovnog agrarnog budžeta iznosi 60,9 miliona KM, a kada se u obzir uzmu i sredstva iz Kompenzacionog fonda RS zaključno sa 30. decembrom 2022. poljoprivrednicima je isplaćeno 92,2 miliona. Preostali dio plaćanja iz agrarnog budžeta biće izvršen nakon obračuna koji se redovno vrši nakon isteka godine, a među kojima je i decembarska premija za mlijeko – naveli su iz ministarstva.

Uzgajivač junadi i svinja iz bijeljinskog sela Magnojevići, Miladin Petrić prezadovoljan je brzinom uplate podsticajnih sredstava.

–  Podsticaji za tov svinja po prvi put su isplaćeni krajem godine za koju su i bili namijenjeni. Ranije su uplate obično bile u februaru, a bilo je i godina kad je novac stizao tek u aprilu. Nadam se da će ministarstvo zadržati kontinuitet isplata i u narednom periodu jer nam, s obzirom na tržišne probleme, to mnogo znači – rekao je Petrić.

Da su podsticaji u krizi spas za proizvodnju saglasan je i Boro Topolović iz Seferovaca kod Gradiške koji se bavi tovom svinja i sadnjom povrća.

– U tovu trenutno imam oko 100 svinja, a krompir, luk, lubenicu i kupus sijem na dvadesetak hektara. Cijelu prošlu godinu isplata podsticaja je bila na vrijeme, a sredstva iz posljednje uplate utrošiću za nabavku đubriva, goriva i sjemena i to odmah sad u januaru jer kad se sjetva približi cijene će znatno skočiti – priča Topolović.

Predsjednik Udruženja povrtara RS, Darko Ilić kaže da je kontinuitet isplate podsticaja od velikog značaja, navodeći da se novac na njihovim računima zadrži kratko zbog stalnih ulaganja.

– Mimo redovnih sredstava, lani nam je uplaćen i novac iz Kompenzacionog fonda RS, što nam je pomoglo da nadoknadimo štetu izazvanu sušom i poremećajima na tržištu. U narednim danima očekujemo da ćemo dobiti rješenja za prodato povrće, a prema najavama resornog ministra Save Minića ubrzo nakon toga biće nam isplaćen i novac koji će kod nas samo prenoćiti. Taj kapital odmah ćemo uložiti u poljoprivrednu sjetvu, u koju mi povrtari ulazimo prvi – navodi Ilić.

Vlasnik preduzeća “Zelen gaj” iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić kaže da je situacija u agraru izuzetno teška s obzirom da su cijene poljoprivrednih proizvoda niske  u odnosu na troškove proizvodnje.

– Nemamo mnogo razloga za zadovoljstvo zbog čega očekujemo da isplata podsticaja bude redovna kao protekle dvije godine. Bivši ministar utabao je pravu stazu i tim putem trebalo bi nastaviti – zaključio Sarajlić.

Veći budžet

Ranko Sarajlić smatra da će agrarni budžet od 180 miliona ove godine doprinijeti eliminisanju dijela problema i razvoju poljoprivrede.

– Na raspolaganju nam je više nego duplo novca, a kada se u obzir uzme da je proizvodnja generalno manja imputi po jedinici proizvoda biće daleko veći nego ranijih godina, što će doprinijeti da lakše prebrodimo krizu – tvrdi Sarajlić.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Agencije