Odgovorna vlast mora obezbijediti dovoljno energije i hrane

31.01.2023. - Poljoprivreda

Sve ono što smo obećali nakon prošlogodišnjeg sastanka u Bijeljini, mi smo ispunili. U agrarnom budžetu imamo 180 miliona KM i to je sasvim dovoljno za organizovanje poljoprivredne proizvodnje. Danas globalnu situaciju opterećuje energija i hrana.

Odgovorna vlast treba da obezbijedi upravo ta dva elementa života, a mi to upravo činimo, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka sa više od dvije stotine poljoprivrednih proizvođača  Semberije, održanom  u bijeljinskom hotelu „Drina“.

 

„Poljoprivrednici su tražili povećanje podsticaja na pšenicu na 500 KM i taj zahtjev je ispunjen. Trenutno radimo na finalizaciji Pravilnika za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi. Želimo da pomognemo svima, ali na jedan sistemski način. Republika Srpska, u okviru plana za sjetvu i žetvu, želi da obezbijedi dovoljno hrane, mlijeka, mesa i žitarica za redovno snabdijevanje našeg tržišta. Problem hrane biće problematizovan u narednim vremenima, tako da svi na svojim individualnim gazdinstvima treba da proizvedu što više za svoje potrebe, ali i za tržište“, izjavio je Dodik, istakavši da će poljoprivredni proizvođači dobiti i „plavi“ dizel, te da je za proljećnu sjetvu obezbijeđeno dovoljno vještačkog đubriva.

Obećano još dva miliona KM za Agrarni fond grada Bijeljina

„ Mi smo ispunili obećanje Agrarnom fondu Bijeljina o izdvajanju tri miliona KM iz kompenzacionog fonda za projekte ruralnog razvoja. To nije bio izborni trik i ljudi su zadovoljni onim što je urađeno na terenu. Doznačićemo bijeljinskom Agrarnom fondu još dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda za realizaciju projekata vezanih za ruralni razvoj“, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da je osnovni cilj obezbijediti dovoljno hrane za Republiku Srpku.

95 odsto zahtjeva poljoprivrednika ugrađeno u Pravilnik

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon sastanka sa poljoprivrednicima, izjavio je da je ovo bio  kvalitetan sastanak, te Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi treba da bude rezultat dogovora sa poljoprivrednim proizvođačima.

„ Složili smo se u jednoj stvari, a to je da je više od 95 odsto zahtjeva poljoprivrednika, kada je u pitanju Pravilnik o raspodjeli podsticaja, uzeto u obzir. Neke stvari ćemo popraviti i prilagoditi aktuelnom trenutku. Željeli smo da postignemo što bolji efekat, kada je u pitanju raspodjela agrarnog budžeta. Zahtjevi koje smo danas čuli izuzetno su realni i konkretni. Želimo da se proljećni sjetveni ciklus dobro pripremi i realizuje. Osnovni cilj  Vlade RS i ovog ministarstva je obezbjeđenje kontinuiteta i sigurnosti u proizvodnji hrane i mi na tome istrajavamo“, naglasio je ministar Savo Minić.

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se na ovakvim sastancima rješavaju konkretna pitanja, kao što je Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi, koji je od životne važnosti za veliki broj poljoprivrednih proizvođača.

Bijeljina.com