Nepovoljna godina u Semberiji, manji prinos kukurza

09.08.2022.

U pogledu vremenskih prilika, ova godina je na području Semberije nepovoljnija u odnosu na neke prethodne, ali je još rano davati procjene smanjenja prinosa kukuruza, s obirom na to da do kraja vegetacionog perioda ima još mjesec, mjesec i po dana.

To su za Srpskainfo rekli u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da su trenutno najugroženiji kukuruz, soja, krmno bilje.

“Razlog je izrazit nedostatak padavina u maju, junu i julu, te značajno više srednje mjeseče temperature vazduha tokom juna i jula. Na lakšim, šljunkovitim, ali i težim, ilovastim tipovima zemljišta kukuruz je uveliko „podgorio“, manje je visine i već sada je pri kraju vegetacionog perioda. S druge strane, i u ovoj situaciji, tamo gdje su postojali uslovi za navodnjavanje i gdje je ono kao agrotehnička mjera sprovedeno, situacija je nešto bolja. Generalno, stanje usjeva kukuruza je vrlo neujednačeno kako u atarima pojedinačno, tako i od parcele do parcele”, naglašavaju u ministarstvu.

Međutim, iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice upozorili su da će prinos kukuruza ove godine zbog suše biti manji za čak 80-90 odsto, odnosno da će, u najboljem slučaju, opstati tek petina ove žitarice. 

“Inače smo u izuzetno teškom položaju, prije svega zbog prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda, a suša će nas dokrajčiti. Zato ćemo tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode na sastanku koji ćemo održati u četvrtak u Bijeljini, kojem će prisustvovati desetak udruženja iz BiH. Naši zahtjevi će ići i prema entitetskim i prema državnoj vlasti, od čijeg će odgovora zavisiti dalji koraci poljoprivrednika”, ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Savo Bakajlić.

Poljoprivrednici upozoravaju da nemaju kud dalje, te da su u “totalnom ćorsokaku”.

“Zbog uvoza nemamo kome da prodamo ono što proizvedemo, a što i uspijemo prodati, dajemo po niskim cijenama. A suša će nas dokrajčiti, jer je spržila gotovo sve pred sobom, što znači da smo badava radili i da ćemo zapasti u još dublji finansijski minus. Bez pomoći nadležnih ostaćemo bez stočne hrane, ljudi će rasprodati stoku, tako da neće biti ni domaće hrane za naše građane”, poručuje Bakajlić.

Izvor:SrpskainfoFoto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER